Incepand cu luna noiembrie, o caravana cu reprezentanti ai Administratiei Parcului National Retezat (APNR) si ai organizatiei WWF Programul Dunare-Carpati Romania va strabate sudul tarii ca parte a unei campanii de constientizare a efectelor umane asupra mediului.
Campania va dura sapte luni, timp in care elevii, studentii si locuitorii din cele 14 judete strabatute de caravana vor primi informatii despre zonele protejate din Romania, in special despre Parcul National Retezat. Judetele prin care va trece microbuzul verde sunt Hunedoara, Gorj, Mehedinti, Dolj, Olt, Valcea Arges, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Braila, Galati, Buzau, Constanta si in fiecare resedinta de judet vor fi contactati reprezentanti ai APNR pentru a intari colaborarea in domeniul educatiei si constientizarii elevilor si cadrelor didactice in aspecte privind protectia mediului.
"Vom avea intalniri si vom imparti materiale informative despre bogatiile naturale din ariile protejate. Romania are inca un capital natural impresionant, cu specii de plante si animale care au disparut din multe tari europene. In acelasi timp, nu putine sunt amenintarile care pot distruge bogatiile naturale, de la dezvoltarea economica haotica si pana la modul in care fiecare dintre noi ne comportam in natura", a declarat Alina Alexa, responsabil comunicare Proiect LIFE, WWF Programul Dunare-Carpati.
Caravana de constientizare este inclusa in activitatile proiectului Life Natura "Managementul conservativ al habitatelor alpine ca sit Natura 2000 in Parcul National Retezat (AlpineCons)".
Proiectul se deruleaza in perioada 2006 – 2008 si are ca obiective principale reconstructia unor habitate degradate din Parcul National Retezat, amenajarea ecologica a unor torenti, realizarea unei baze de date complete privind biodiversitatea si publicarea unui ghid pentru recunoasterea plantelor si animalelor din Retezat, obiective care vor fi mai usor de atins prin informarea si educarea oamenilor.
Proiectul este implementat in principal de APNR si finantat de Comisia Europeana si Regia Nationala a Padurilor.
Foto: rri.ro