„Cea mai mare problema a Romaniei in ceea ce priveste dezvoltarea durabila este atragerea fondurilor europene in Romania, aceasta problema sintetizeaza seria de disfunctii nationale”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale in discursul sau din cadrul Forumului National pentru Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului.
Acesta a subliniat ca accesarea fondurilor europene ajunge de multe ori la paradoxuri, astfel zonele rurale care au cea mai mare nevoie de acesti bani nu au un nivel satisfacator de accesare. Conform datelor furnizate de catre Ministerul Finantelor, in 2007 din cele 2 miliarde de euro alocate ca fonduri europene s-au accesat doar 440 milioane euro, iar pentru agricultura si dezvoltare rurala gradul de accesare a fost de 3% din totalul fondurilor alocate pentru acest sector.
Fata de tarile intrate in UE in 2004 care au avut un raport pozitiv intre accesarea fondurilor si platile facute la fondul comunitar, Romania nu a cunoscut acelasi succes. „Daca procesul de accesare nu se modifica, o sa ne aflam in pozitia de tara saraca care contribuie la bugetul comunitar”, a declarat Mugur Isarescu, care a aratat ca singurul fond care a avut 100% accesare in 2007 a fost fondul de pescuit.
„Trebuie sa studiem tarile care au avut succes in procesul de accesare cum este Spania si sa mentinem unui ritm de crestere economica intre 5 si 6% pe an”, au fost doua dintre sfaturile guvernatorului. In plus, Mugur Isarescu a declarat ca sunt necesare cofinantari de la bugetul de stat cu 1% din PIB (fara sa se iasa din limita deficitului bugetar de 3%) si cofinantari din surse private, guvernatorul manifestandu-si convingerea ca bancile vor ajunge, in cautarea lor de forme de creditare, si la agricultura, imbunatatirea capacitatii administrative pentru cresterea gradului de eligibilitate a proiectelor sau refacerea proprietatilor economice.
O alta problema pe care a abordat-o Isarescu a fost cumpararea de terenuri agricole din considerente imobiliare, terenuri care nu sunt folosite. „Terenurile agricole din Romania sunt demoralizante. Sunt cumparate din considerente imobiliare, iar fiscalitatea trebuie sa mearga pe directia descurajarii acestei inactivitati”, a spus el.
Forumul National pentru Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului a fost organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei impreuna cu Fundatia Grupului de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila.