Morile de vant din calea eolienelor

Romania are astazi sansa de a exploata sursele de energie regenerabila cu tehnologii de ultima ora, cu impact pozitiv asupra sistemului energetic national. E un mare avantaj fata de tarile din vestul Europei, ale caror tehnologii de inceput au avut de multe ori un impact negativ asupra sistemelor nationale energetice. Tot ce ne mai trebuie in momentul de fata sunt normele de aplicare, spune Carmen Neagu, Regional Executive pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, GE Energy.

Text de Oana Neneciu

Turbine pentru Dobrogea

GE Energy este furnizorul de turbine eoliene pentru cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa – proiectul CEZ din Dobrogea. Proiectul romanesc este, totodata, si cel mai mare in care este implicata GE Energy in afara Statelor Unite. Parcul din Dobrogea va constitui un exemplu pentru Romania, care va demonstra importanta si eficienta energiei vantului, crede Carmen Neagu.

„Va fi, speram noi, o premiera care va creste increderea in acest tip de energii, atat din punctul de vedere al fiabilitatii lor, dar si al impactului asupra sistemului energetic national. In momentul de fata, aici este una dintre retinerile privind fermele de vant, asupra modului in care ele vor impacta sistemul energetic”, spune Neagu.

Handicapul pe care tara noastra il are in privinta dezvoltarii de astfel de energii se transforma astazi in avantaj. Noile tehnologii din piata sunt mult mai usor de operat si nu au un impact negativ asupra sistemului. Experienta altor state poate fi acum folosita in avantajul nostru, iar procesul dezvoltarii unui parc eolian este mult mai clar si etapizat.
 
„Noi suntem convinsi ca aceasta ferma va arata ca nivelul actual al tehnologiilor permite o exploatare extrem de prietenoasa a energiei regenerabile. Problema destul de serioasa care trebuie luata in calcul de reglementatori este ca, din punct de vedere tehnic secundar, cerintele sa fie la cel mai inalt nivel tehologic”, crede Carmen Neagu.

Prabusirea imobiliarelor face loc energiei verzi

In urma cu un an, interesul numarul unu pentru proprietarii de terenuri cu potential eolian sau solar era dezvoltarea imobiliara a zonelor respective. Odata cu criza economica, s-a intarit interesul pentru valorizarea acestui potential si, incet-incet, investitorii au inceput sa invete ce inseamna dezvoltarea unui asemenea proiect.

„In momentul de fata exista cativa dezvoltatori cu care am inceput un dialog, dezvoltatori sa zicem medii, care au in spate sicunostinte tehnice, si de derulare a unor astfel de proiecte”, spune Carmen Neagu.

Proiectele pentru energie regenerabila nu sunt deloc usor de implementat, iar intelegerea procesului si a fiecarei etape si aplicarea lor sunt cunostinte esentiale pentru succes. Proiectul de investitii, derularea de masuratori necesare pe perioada de minimum un an la o inaltime de cel putin 50 de metri si evaluarea impactului asupra mediului sunt doar cateva dintre aspectele esentiale care trebuie luate in considerare, arata Carmen Neagu, subliniind ca „zonele care au cel mai mare potential de vant sunt acelea care au inglobate pe teritoriul lor si zone ecologice incluse in Natura 2000”.

O alta problema importanta este si racordarea la sistemul national de electricitate. „Modul in care se solutioneaza aceasta problema, seriozitatea cu care este tratata in planul de fezabilitate al unui astfel de proiect sunt foarte importante”, explica Neagu.

Legi fara norme de aplicare

„Legea privind energiile regenerabile si legea privind promovarea cogenerarii ca solutie de crestere a eficientei de utilizare a combustibilului sunt printre cele mai avansate din Europa”, arata GE Energy. In schimb, motivulpentru care marile companii energetice si investitorii privati nu demareaza proiecte prea multe este lipsa legislatiei secundare.

„O lege fara normele de aplicare este foarte frumoasa, toata lumea o poate admira, poate sa creeze initiative si interes pentru investitii, creeaza o efervescenta pe piata… Dar fara o legislatie secundara, care sa reglementeze termenele de punere in aplicare, nu creeaza proiectele efective. In momentul de fata stiu ca exista preocupari in aceasta directie la autoritatea de reglementare”, spune directorul GE Energy.

Cogenerarea demareaza greu

Pentru proiectele de cogenerare exista o schema-suport pentru proiectele de inalta eficienta, care urmeaza sa fie promovata pana la sfarsitul anului. Este destul de tarziu pentru Romania, care avea avantajul infrastructurii pe care se puteau dezvolta proiecte de cogenerare, „tinand cont ca o mareparte dintre orasele Romaniei au incalzire centralizata”, explica aceasta. „Neexistand o strategie de dezvoltare de astfel de sisteme, investitiile in domeniul alimentarii centralizate cu caldura a oraselor au ramas in urma. Din pacate, chiar si cu aceasta schema de suport nu-si vor gasi solutia imediata pentru ca autoritatile locale nu dispun de fonduri pentru astfel de investitii si probabil va mai fi nevoie si de o alta lege-suport care sa creeze un cadru institutional”, este de parere Carmen Neagu. Este vorba despre Legea parteneriatului public-privat, care este strans legata de sectorul energetic, iar numai cu ajutorul acesteia se pot atrage finantari externe si private pentru proiecte energetice. „Este legea care va fi motorul investitiilor in tehnologii noi si eficiente”, subliniaza directorul. GE Energy se implica in proiecte de energie din surse regenerabile pana in momentul intrarii acestora in operare comerciala.
 
Asta deoarece compania nu doreste sa intre in contradictie cu legile privind competitivitatea si vrea sa-si mentina pozitia de furnizor, dar sa si sustina proiectele pana la faza de operare comerciala.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri