Monitorul, Prahova: Poluarea distruge sanatatea copiilor nostri / Aer otravit in Ploiesti

Astmul bronsic, rinita, sinuzita, tusea convulsiva, dar mai ales cancerul pulmonar. Sunt cateva dintre bolile provocate copiilor de poluarea din Ploiesti. Cu toate acestea, autoritatile locale nu au miscat un deget pentru infiintarea unui parc in adevaratul sens al cuvantului.

Micutii devin alergici

Potrivit medicilor specialisti, poluarea are consecinte devastatoare asupra sanatatii noastre. In Prahova, conform ultimelor statistici, cel putin unul din patru prahoveni au o alergie, majoritatea fiind copii. Aceasta reprezinta o reactie a organismului la interactiunea cu anumite substante nocive, provenind din mediul inconjurator. „In ultimii ani numarul bolilor alergice a crescut, fiind posibil ca in urmatorii cinci ani sa se ajunga in situatia ca una din doua persoane sa aiba o alergie”, ne-a explicat medicul specialist alergolog dr. Cristina Buzatoiu din cadrul Spitalului de Pediatrie Ploiesti. Printre cauzele aparitiei acestor afectiuni se numara si poluarea, asociata cu stilul de viata, infectiile din organism si regimul alimentar. Cei mai expusi sunt copiii din mediul urban si din zonele puternic industrializate. Tratamentul alergiilor dureaza intre 6 luni si un an de zile, iar in cazul netratarii lor devin cronice.

Trafic nociv

Traficul, asociat cu poluarea, contribuie la cresterea riscului de imbolnavire in randul copiilor. Cele mai nocive substante se regasesc, de cele mai multe ori, in aerul pe care il respiram in Ploiesti. Dioxidul de carbon eliminat de rafinarii este foarte periculos daca este respirat pe o raza de pana la un kilometru. In plus, monoxidul de carbon emanat de trafic si poluare poate determina aparitia astmului bronsic si a inflamatiilor cailor respiratorii. Totodata, particulele Diesel reprezinta o mixtura de gaze care determina cresterea numarului de cazuri de astm bronsic. Un alt factor puternic poluator pentru copii il reprezinta fumatul. In fumul de tigara se gasesc 4.800 de substante, care, in afara efectelor cancerigene si de producere a bolilor pulmonare, afecteaza si sistemul imunitar. „Fumatul poate fi activ, dar si pasiv, 10% dintre persoanele care se imbolnavesc de cancer pulmonar fiind nefumatoare. De altfel, expunerea la fumul de tigara se face atat post natal, cat si prenatal, copiii care respira fum de tigara suferinde de cele mai severe forme de astm bronsic. Fumul de tigara dezvolta cel mai frecvent boli cu sensibilizare la alergeni profesionali si creste riscul aparitiei afectiunilor sinuzale acute si cronice la copii” a adaugat dr. Cristina Buzatoiu.

Criza de spatii verzi

Potrivit statisticilor Administratiei Domeniului Public si Privat (ADPP) din cadrul Primariei Ploiesti, municipiul dispune de o suprafata de 170.000 mp de spatiu verde. Un calcul simplu ne arata ca fiecaruia dintre cei 250.000 de locuitori ii revine 6,8 mp de verdeata, fata de 26 mp, cat prevad potrivit normele Uniunii Europene. In ultimii ani, aceste spatii au fost sacrificate pentru construirea de cartiere rezidentiale, supermarketuri sau pentru largirea benzilor de circulatie pe cele mai importante strazi ale orasului. „Ploiestiul este deficitar la capitolul spatiu verde, existand un singur parc important la nivelul intregului oras”, sustine Camelia Steliean, directorul agentiei de Protectia a Mediului Prahova. Ploiestenii se plang ca pentru o plimbare in aer curat trebuie sa strabata tot orasul. „Eu locuiesc in cartierul Mihai Bravu si trebuie sa schimb doua mijloace de transport in comun pentru a-mi plimba nepotica in parcul de la Sala Olimpia. Ar trebui ca primaria sa aiba mai multa grija de plamanii nostri”, este de parere Nicolae Dumitrescu, un pensionar aflat mereu in cautarea unui spatiu verde.

La ce boli sunt expusi copiii?

Cele mai frecvente boli respiratorii cauzate de poluare sunt: astmul bronsic, bronsita acuta, rinita, sinuzita, tusea convulsiva si cancerul pulmonar. Simptomele cancerului pulmonar, care este letal, sunt tusea, respiratia dificila, durerea toracica, oboseala excesiva si poate fi cauzat de fumat, expunerea la azbest si eteri de halogeni, poluarea atmosferica. Sansele de supravietuire in prima faza, dupa operatia chirurgicala, sunt de 50%, iar in faza metastazica, de aproximativ 30%.

Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul, Prahova

+ posts
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri