Desi ploiestenii platesc bani grei pentru salubrizarea orasului, o mare parte din domeniul public este acoperita de gunoaie. Actiunile timide ale autoritatilor locale de a curata in special cartierele marginase nu au avut succes, poluarea dovedindu-se un fenomen aproape imposibil de stavilit. Chiar si terenurile agricole din jurul Ploiestiului, care au fost cumparate de speculantii imobiliari, au ajuns depozite ilegale de deseuri.
Poluarea la ea acasa
In topul reclamatiilor ploiestenilor se afla de ani buni lipsa curateniei. Este si normal atat timp cat aproape 300 de strazi sunt maturate manual o singura data pe luna. Mai mult, terenurile de la marginea orasului au devenit gropi uriase de gunoi. Este cazul zonelor de sud si de est ale orasului, unde autoritatile locale au intervenit fara succes. „La inceputul anului am curatat cartierul Bariera Bucuresti de toate deseurile ilegale. Doua saptamani mai tarziu era la fel”, spune Radu Socoleanu, viceprimarul Ploiestiului. In cartierul Nuci, terenul viran din apropierea strazilor Livezi, Titeiului si Secaria arata jalnic, copiii romilor care locuiesc in zona jucandu-se printre mormanele de gunoaie de tot felul. Astfel, pamantul pe care acum cativa ani se cultivau cereale este plin acum de gunoaie depozitate ilegal, de la materiale plastice, resturi menajere pana la materiale de constructii. „Este anormal ce se intampla deoarece fiecare dintre aceste deseuri trebuie gestionate separat. Materialele de constructii ar trebui sa fie folosite pentru infrastructura, masele plastice trebuie reciclate, iar resturile menajere trebuie depozitate strict in rampe ecologice. Am primit mai multe sesizari, pe care le-am transmis Garzii de Mediu”, a declarat Camelia Steliean, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova. Potrivit legislatiei, in astfel de cazuri, comisarii de mediu pot aplica proprietarilor de terenuri amenzi de pana la 5.000 de lei, insa cei mai multi scapa doar cu avertismente si cu obligatia salubrizarii spatiilor.
Agricultura fara viitor
Acelasi lucru se intampla si in jurul Ploiestiului. Dupa ce orasul a devenit un oras inchis pentru dezvoltatorii imobiliari, speculantii de terenuri s-au orientat catre localitatile limitrofe. Asa se face ca zeci de hectare de pe teritoriul unor comune precum Bucov, Barcanesti sau Paulesti au fost cumparate de la localnici, scoase din circuitul agricol si abandonate in asteptarea celei mai bune oferte. „Din pacate, acesta este pretul pe care il platim dezvoltarii pietei imobiliare. Scoaterea din circuitul agricol a terenurilor pentru a construi cartiere rezidentiale a devenit un fenomen in jurul marilor aglomeratii urbane, cum este Ploiestiul”, sustine Aurel Anghel, Directorul Directiei Agricole (DGA) Prahova. Potrivit specialistilor agricoli, in ultimii doi ani au fost scoase din circuitul agricol 392 de hectare, in cazul terenurilor situate in extravilanul localitatilor proprietarii fiind obligati sa plateasca o taxa cuprinsa intre doi si patru lei pe metru patrat, in functie de calitatea solului. „Anul trecut, in Prahova au ramas necultivate peste 5.000 de hectare, multe dintre ele in jurul oraselor si pe marginea drumurilor nationale unde exista interese imobiliare”, spune Marian Marcu, purtatorul de cuvant al DGA Prahova.
Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul, Prahova