Ploaia torentiala de sambata a creat probleme in judet si in Focsani. In localitatile Gura Calitei si Cirligele apele involburate au rupt poduri si au izolat localitati. La Gura Calitei, doua sate au ramas complet izolate de comuna dupa ce podurile de acces au fost luate de ape. La Cirligele, ploaia torentiala a distrus in proportie de 90% podul de pe drumul comunal 211 Dalhauti-Manastirea Dalhauti, iar podul din punctul Pietroasa de pe drumul judetean DJ 205 B a fost afectat. Ploile au creat probleme si in Focsani, unde mai multe subsoluri ale blocurilor si strazi au fost inundate.
Ploaia torentiala care a cazut sambata dupa-amiaza a creat probleme serioase in judet dar si in municipiul Focsani. Doua sate au ramas complet izolate, iar mai multe poduri au fost rupte de suvoaiele de apa. Cele mai mari probleme le au localnicii din satele care apartin de comuna Gura Calitei. Satul Groapa Tufei este complet izolat iar ieri, autoritatile nu puteau face nimic deoarece apa depasea un metru si nu se putea interveni. Astfel, 19 familii cu 45 de persoane de toate varstele au ramas complet izolate, nemaiavand nicio posibilitate de a iesi din sat.
Legatura intre comuna Gura Calitei si satul Groapa Tufei se facea pe un pod de lemn care, sambata seara, in jurul orei 21.30, a fost luat de apele involburate ale raului Ramna. Primarul comunei Gura Calitei, Dragos Bitculescu a precizat ca apa are mai bine de un metru si ieri dupa-amiaza nu se putea interveni pentru a remedia situatia. Problema cea mai mare este ca in loca-litate sunt oameni de toate varstele, incepand de la nou-nascuti si pana la batrani de 90 de ani. Primarul Dragos Bitculescu a precizat ca pana ieri dupa-amiaza, nimeni din localitate nu a avut probleme de sanatate sau de alta natura pentru ca intr-o astfel de situatie s-ar fi putut ajunge in Groapa Tufei doar cu elicopterul.
„Localnicii din Groapa Tufei sunt complet izolati si momentan nu putem interveni. Podul din lemn a fost luat de apele involburate ale raului Ramna si nu putem interveni pana cand apa nu se retrage. Apa are cel putin un metru iar podul nu mai exista. Nu se poate circula nici pie-tonal. Problema cea mai mare este ca sunt copii care merg la scoala, sunt batrani care pana acum nu au avut probleme. Maine (astazi-n.r) vedem ce mai facem ca elevii au zi libera. Problema se pune ce facem de marti? Ar trebui sa nu mai ploua deloc si apa sa se retraga ca sa putem interveni. Trebuie sa gasim o solutie pentru ca de acum oamenii vor ramane fara alimente si ce mai au nevoie si trebuie sa iasa cumva din sat“, a afirmat primarul Bitculescu.
De asemenea, o alta localitate din comuna Gura Calitei a ramas izolata tot in urma ploilor de sambata. Localnicii din Groapa Catrinei au aceeasi problema. Si aici podul a fost luat de ape, insa, spre deosebire de cei din Groapa Tufei care nu au nicio cale de acces, localnicii din Groapa Catrinei pot ajunge la Gura Calitei prin satul Plopu. Primarul spune ca oamenii trebuie sa ocoleasca un pic dar au totusi posibilitatea sa iasa din localitate. Primarul Dragos Bitculescu a precizat ca cel putin, pentru moment trebuie sa faca ceva ca oamenii sa poata ajunge in comuna Gura Calitei macar pe jos daca nu cu un mijloc de transport. Copiii din cele doua sate izolate trebuie sa ajunga de marti la scoala.
Potop cu bolovani si copaci la Carligele
Probleme deosebite sunt si in comuna Carligele. Ploaia torentiala care a adus de pe versanti bolovani si copaci a creat probleme foarte mari si a fost la un pas de a inunda gospodarii. Aici au fost afectate mai multe poduri iar viitura a fost la un pas de a inunda trei gospodarii. La fata locului s-a deplasat si directorul executiv al Directiei de Dezvoltare din cadrul Consiliului Judetean Iulian Matache. Potrivit primarului din comuna Carligele, Stefan Moscu, la Manastirea Dalhauti nu se poate ajunge cu niciun mijloc de transport iar localnicii din Dalhauti nu mai au apa dupa ce viitura a distrus conducta de alimentare.
„In urma caderilor mari de precipitatii, peste 100 de litri pe metru patrat, in bazinul Deleanu din zona Carligele-Vartescoiu, din cauza scurgerilor de pe versantii impaduriti din zona, debitele paraurilor Dalhauti si Pietroasa au crescut foarte mult, antrenand in scurgerea lor cantitati mari de aluviuni si material lemnos. Apa a adus busteni de 10 metri lungime, cu diametrul cuprins intre 60 si 80 de centimetri, care au produs calamitati. Podul de pe drumul comunal 211 Dalhauti-Manastirea Dalhauti a fost distrus in proportie de 90% iar drumul este blocat in dreptul podului dupa ce acesta s-a surpat. De asemenea, la podul peste paraul Pietroasa, in punctul Dalhauti-Pietroasa de pe drumul judetean DJ 205 B., a fost afectata pila podului si sferturile de con din aval. Astfel, capetele de pod s-au fisurat“, a declarat primarul Stefan Moscu.
Acestea nu sunt singurele pro-bleme create de apa in comuna Carligele. Tot de DJ 205 B sunt alu-viuni iar in satul Dalhauti, apele paraului au erodat malul stang, de-a lungul drumului judetean, punand in pericol siguranta acestuia. In punctul „Preda Petrica“ din satul Dalhauti, apele involburate au rupt conducta de alimentare cu apa care traversa albia raului. Totodata, doua locuinte din Dalhauti au ramas izolate dupa ce drumul a fost luat de apele paraului. In amonte de podul din punctul „Chiru“, apele aceluiasi parau au erodat malul stang in dreptul gospodariilor a doi sateni, locuintele acestora fiind la un pas de a fi inundate.
Probleme pe DN2D Focsani-Ojdula
Probleme au fost si pe drumul national DN2D, Focsani – Ojdula. Acest drum este in lucru si pe mai multe portiuni au fost amenajate poduri provizorii din tuburi. Un astfel de pod provizoriu a fost amenajat in centrul localitatii Lepsa. Acesta a fost luat de apele furioase ale raului Putna si astfel, sambata toata ziua nu s-a putut circula deloc intre Lepsa si Gresu, iar in cursul zilei de ieri circulatia a fost reluata. Potrivit Centrului Infotrafic, ieri la ora 12.00, circulatia autovehiculelor a fost reluata pe DN2D, Focsani-Ojdula. Ploaia to-rentiala de sambata dupa-amiaza nu a afectat doar comunele din judet ci si municipiul Focsani. Mai multe subsoluri ale blocurilor au fost inundate, printre care si subsolul Inspectoratului de Politie al Judetului Vrancea iar strazile s-au transformat in adevarate lacuri in care mai multe masini s-au „inecat“ dupa ce apa a intrat la motor.
Printre strazile afectate s-au numarat strada Cezar Bolliac, strada Dornisoarei, strada Mos Ion Roata, Pasajul Valcele care a fost inundat complet dar si Bulevardul Unirii. Canalizarile din Focsani nu au putut face fata suvoaielor de apa care a baltit pe strazi cateva zeci de minute. Pe Bulevardul Unirii si in Pasajul Valcele doua masini au ramas in mijlocul apei dupa ce apa a ajuns la motoare. In intervalul orar 18.45-21.45 pompierii au intervenit cu motopompele pentru a scoate apa din sapte subsoluri de bloc dar si in Pasajul Valcele care era complet inundat, si la Inspectoratul de Politie. La IPJ apa a creat probleme in subsol, la arest.
Potrivit reprezentantilor IPJ, nu a fost nevoie ca persoanele aflate in arest preventiv sa fie evacuate deoarece cantitatea de apa care a patruns in subsol nu a fost foarte mare. Potrivit reprezentantilor Sistemului de Gospodarire a Apelor, valoarea maxima a precipitatiilor a fost inregistrata la Groapa Tufei, localitate care in acest moment este izolata de comuna Gura Calitei.
„Valoarea ma-xima a precipitatiilor cazute sambata a fost inregistrata la Groapa Tufei cu 37,8 litri pe metru patrat. De asemenea, la Nereju s-a inregistrat o cantitate de 37,1 l/m patrat, la Tulburea 33 de litri, la Vintileasca 29,2 litri iar la Golesti 15,1 litri. Cu toate acestea, pe cursurile de apa nu fost atinsa cota de atentie“, a declarat Sergiu Mihaila, purtatorul de cuvant al Sistemului de Gospodarire al Apelor (SGA) Vrancea. Acesta a mai precizat ca nivelul raului Siret a mai crescut putin dar nici in acest caz nu a fost atinsa cota de atentie. In Focsani, cantitatea de precipitatii cazuta sambata in intervalul orar 18.30-20.00 a fost de 24,2 litri pe metru patrat.