Monitorul de Vrancea: Mai mult spatiu verde in Focsani

Primaria Focsani va majora suprafata de spatiu verde din municipiu anul viitor, pentru a respecta prevederile normelor europene. In prezent, Focsaniul are 63 hectare de spatiu verde, ceea ce inseamna 6 metri patrati pentru fiecare locuitor in parte. Normele europene prevad insa ca pentru fiecare locuitor suprafata de spatiu verde nu trebuie sa fie mai mica de 10 metri patrati. „Am amenajat spatii verzi si in acest an cind s-au efectuat lucrari de modernizare a strazilor din municipiu, dar mai avem de lucru. Cu bani de la Fondul de Mediu vrem sa amenajam mai multe spatii verzi in municipiu. Programul este laborios si prevede plantari de arbori, amenajari de parcuri si locuri de joaca mo-derne pentru copii. Este un proiect mare pe care speram sa-l ducem la bun sfirsit”, a spus viceprimarul Neagu Nistoroiu. Conform unei Ordonante de Guvern, destinatia spatiilor verzi din municipiu nu va mai putea fi schimbata pentru dezvoltarea unor proiecte imobi-liare. In municipiul Focsani au fost aprigi dispute pe aceasta tema, mai ales ca multe persoane au solicitat extinderea locuintelor sau amenajarea de terase sezoniere.

In momentul aparitiei ordonantei, primarul Decebal Bacinschi a spus ca ordonanta este binevenita, avind in vedere ca spatiile verzi trebuie protejate. „Pina acum au fost aprobate mai multe concesionari de terenuri care au afectat spatiile verzi din municipiu. In conformitate cu Legea 10 trebuie sa restituim vechilor proprietari inclusiv aceste spatii. Vom vedea cum vom proceda in continuare”, preciza edilul.

Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea acestor prevederi sint lovite de nulitate absoluta. Autoritatile publice au datoria de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/ sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora si de a nu le stramuta. In urma unor actiuni in justitie, in cazul anumitor spatii verzi sau parcuri vor trebui platite compensatii proprietarilor pentru pastrarea respectivelor terenuri cu statutul lor initial.

Reprezentantii Ministerului Mediului au aratat ca pina la data de 31 octombrie 2010, autoritatile publice locale au obligatia de a asigura o suprafata de spatiu verde de minimum 20 metri patrati pentru fiecare locuitor, din terenul intravilan. Pina in 2013, la data de 31 decembrie, suprafata trebuie sa ajunga la 26 metri patrati pe cap de locuitor, atit cit este media generala in UE.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri