In incercarea de a sensibiliza toate autoritatile locale ce pot interveni cumva in rezolvarea problemei gunoaielor din oras, Monitorul a sunat luni sefii mai multor institutii cu rol de control. Am discutat cu reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Prahova, cu inspectorul sef al Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova, cu directorul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiesti, cu conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Prahova, dar si cu comisarul sef al Garzii de Mediu Prahova, Vasile Calamaz. Acesta se afla la Bucuresti si fiind prins in trafic nu am putut sa-i expunem motivul apelului. Marti insa, am revenit cu un telefon. De data aceasta, comisarul Calamaz era tot cu treburi, dar pe Valea Prahovei, unde inspecta zona turistica. Inca de la inceput s-a aratat indignat de faptul ca, in ziua precedenta, am scris in ziar ca nu a fost de gasit. „Am fost cu treburi la Bucuresti si de acolo reiesea ca ma plimb”, ne-a apostrofat Calamaz, ca si cand noi am fi sugerat asa ceva.
„Aveti ceva cu Veolia!”
In speranta ca macar Garda de Mediu va interveni intr-un fel pentru rezolvarea problemei ploiestenilor, i-am expus totusi situatia asa cum a fost recunoscuta chiar de Mihail Faca, seful RASP. Declaratia comisarului ne-a lasat insa perplecsi. „Zilnic, eu sunt prin cartiere si problema nu este chiar asa cum o vedeti dumneavoastra. Sunt mai multi factori care concura la aceasta problema, dar ea nu este asa de grava. Vad ca aveti ceva cu Veolia si departe de a le lua apararea, va spun ca sunt multe de facut. Trebuie marite platformele care sunt prea mici pentru cantitatea mare de gunoi, iar containerele trebuie sa fie mai multe. Apoi mai este si comportamentul oamenilor. Eu locuiesc la bloc si vad cum vecinii mei isi trimit copiii sa duca gunoiul. Daca sunt prea mici, acestia nu pun gunoiul in pubele, ci langa. Aici trebuie constientizati oamenii sa mentina curatenia. Repet, nu vreau sa apar Veolia, dar dumneavoastra stiti ca oamenii acestia vin sa stranga gunoiul chiar si duminica?” Da, domnule comisar! Stim ca gunoiul se ridica, sau ar trebui sa se intample acest lucru, si duminica, pentru ca exista un program contractat cu Primaria Ploiesti, pe banii ploiestenilor. Pentru aceasta activitate, desi in ultimul timp este deficitara, SSB Bucuresti are alocat pe anul 2008, peste 70 de miliarde de lei vechi, suma care nu este prea mica pentru pretentiile de curatenie ale operatorului. Nu contestam nici nesimtirea unora care arunca gunoiul la intamplare. Dar faptul ca pubelele sunt prea putine sau ca platformele sunt prea mici nu ar trebui sa-i intereseze pe ploiesteni, ci pe cei care primesc bani de la cetateni pentru ca orasul sa fie curat.
Realitatea pute
In timp ce noi aveam constructivul dialog cu Vasile Calamaz, Ion Stan, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Ploiesti, impreuna cu Mihail Faca, directorul RASP Ploiesti erau pe strada Zidari, la blocul 4E, unde oamenii erau scandalizati ca SSB nu ii mai vizitase dupa Pasti. „Oricine sustine ca nu exista problema gunoaielor sa mearga cu noi in cartiere. Am luat la pas Ploiestiul, cat mi-a permis ziua de azi si am vazut ca lucrurile nu stau deloc bine. Aici, pe strada Zidari, camera de colectare este plina, iar gunoiul acumulat va distruge tubulatura prin care curge gunoiul in camera. La fel este si in blocul 3D1 si in celelalte din zona. In cartierul Enachita Vacarescu, la platforma 405 de exemplu, gunoiul da pe afara. Oamenii spun ca de multe zile nu a venit nimeni sa ridice”, sustine Stan.
„Respecta contractul”
Potrivit reprezentantilor Oficiului pentru Protectia Consumatorului, operatorul de salubritate isi face datoria. „Conform contractului incheiat, firma de salubritate este specializata in ridicarea si golirea containerelor, lucru care il si realizeaza. Pentru resturile menajere care sunt aruncate pe langa containere, am solicitat un echipaj specializat, care se va ocupa doar de punerea gunoiului in pubele. Faptul ca aceste resturi sunt lasate pe langa containere este vina locatarilor, care ar trebui sa nu le arunce la voia intamplarii, de la balcoane, sau in alte locuri decat in ghene”, ne-a declarat Vasile Postolache, inspector din cadrul OJPC Prahova. (Vali Toma)
Gloriei plina de gunoaie
Ploiestenii de pe strada Gloriei sunt in continuare disperati. Ei nu concep faptul ca sunt platitori la zi a serviciilor de salubritate, iar firma care ridica deseurile „vine cand isi aduce aminte”. Alaltaieri, la platforma de pe strada Gloriei, gunoiul nu mai fusese ridicat de ultima data cand reporterii Monitorul au mers la fata locului sa discute cu cetatenii si sa fotografieze mormanele de gunoi. Ieri dimineata insa, gunoiul era luat doar din interiorul platformei. Cele cinci pubele erau pline pana la refuz de gunoaie, iar cele de langa rampa nu au fost ridicate. ” Gunoaiele astea care au ramas s-au strans tot din vina lor. Daca veneau la timp sa ridice gunoaiele, nu se ajungea aici. Este o lipsa totala de bun simt”, ne-a declarat Marcela Corbeanu, locatara a unui bloc de pe strada Gloriei.
Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul de Prahova