Monitorul de Galati: Alarma la Prut si Siret

Un drum inundat, 150 de hectare acoperite de apa si un dig rupt ce a fost aproape in totalitate reparat pana acum. Acestea sunt principalele efecte pe care inundatiile si deversarea unui debit de 1700 mc/s de la Acumularea Calimanesti le-au creat deocamdata in judetul nostru. Ieri s-au verificat toate digurile de la Prut si Siret. Intr-o saptamana si judetul nostru ar putea fi lovit de viituri. In unele zone deja s-a intrat in faza intai de aparare.

Prutul si Siretul pot provoca in cel mult o saptamana probleme si in judetul nostru. Prefectul interimar al judetului Galati, Gabriel Panaitescu, a avertizat ieri primarii localitatilor riverane Prutului si Siretului asupra riscului ca debitul raurilor sa creasca necontrolat si sa provoace inundatii. De fapt, ieri, in urma deversarii unui debit de 1.700 mc/s din Acumularea Calimanesti, Siretul a iesit din albie pe raza comunei Namoloasa si a acoperit 500 m din drumul de acces catre comuna. Acolo apa masura ieri 40 de cm. Accesul catre localitate nu este insa blocat deoarece deplasarea se poate face pe dig. 150 de hectare din care 15 de de grau, 10 de islaz si restul fara culturi a fost acoperita de ape in zona Fundenii Vechi.

La Cosmesti, in urma inspectiilor facute de autoritatile locale si Prefectura, s-a gasit o spartura in digul de aparare al raului Siret in zona catunului Ismail."Acolo sunt 34 de case in care locuiesc 120 de persoane. Casele sunt insa construite chiar in albia minora a Siretului. S-a muncit noaptea pentru a se inalta un dig cu inaltime de 2 m pe o lungime de 120 de m care poate proteja asezarea. Pe Prut facem si acum inspectii, luam legatura cu primarii localitatilor. Exista riscul ca intr-o saptamana apele sa ajunga si la noi. Dar deocamdaa nu sunt probleme", a declarat seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, gen. Viorel Zaharia.

In continuare lucratorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si cei ai Sectiei de Gospodarire a Apelor Galati inspecteaza toate localitatile care ar putea fi puse in pericol de o eventuala viitura pe Siret sau pe Prut. Debitul raului Prut a crescut ca urmare a deversarii dela Stanca Costesti la peste 6000 mc/s,aceasta fiind cea mai mare valoare inregistrata in ultimii opt ani.

Faza 1 de aparare

Dupa o intalnire a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Prefectura Galati a anuntat ca pe sectorul de dig cuprins intre Hanu Conachi si Piscu, la Siret s-a intrat in faza I de aparare. Date fiind cotele ridicate ale Siretului, s-a constatat fenomenul de remuu pe Geru si Suhu. Pe raul Prut, varful de viitura care va ajunge la Galati depinde de intentiile de exploatare de la acumularea Stanca Costesti. La solicitarea prefectului judetului Galati, Gabriel Panaitescu, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va transmite in aceasta seara o prognoza in ceea ce priveste evolutia undei de viitura si a deversarilor din acumulare. Tot aseara s-a decis la nivelul Prefecturii Galati ca Sistemul de Gospodarire a Apelor sa mobilizeze angajatii si logistica necesara intaririi digului de la Bratesul de Jos si Bratesul de Sus. Pe Prut, cota de atentie este de 450 de centimetri, cota de inundatie la 550 cm, iar cota de pericol de 600 cm.

Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul de Galati

spot_img

Ultimele știri