Seceta prelungita din judet a provocat pagube insemnate fermierilor, care se confrunta acum si cu situatia neplacuta de-a nu primi nicio despagubire de la stat chiar daca au fost asigurati.
Galatiul este judetul cel mai calamitat din Romania, suprafata agricola afectata de seceta depasind in prezent 10.000 ha. Procentul de calamitare se situeaza intre 40 si 100%, cele mai afectate culturi fiind porumbul (4.453 ha) si floarea-soarelui (5.945 ha).
„Nu a mai cazut un strop de ploaie in ultimele trei luni si acesta este rezultatul. Am mai avut niste ploi razlete si cam atat. Nici nu imi mai amintesc de cand nu s-a mai intamplat asa ceva la noi in judet”, ne-a declarat directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati, Profira Onode.
Ploile din ultimele zile nu schimba cu nimic situatia pentru ca raul a fost deja facut, pierderile inregistrate de producatorii agricoli fiind uriase. Este vorba in special despre micii fermieri care nu fac parte din asociatii ale utilizatorilor de apa pentru irigat si deci nu au avut posibilitatea sa-si irige culturile. Sunt si agricultori care au preferat totusi sa nu incheie contracte cu Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, filiala Galati, intrucat au considerat ca precipitatiile vor fi suficiente.
Praful de pe toba
Se poate totusi sa fie si mai rau. Chiar si asigurati, agricultorii nu sunt siguri ca vor primi compensatii financiare pentru culturile calamitate. „Directia Agricola a facut deja raportarile la Ministerul Agriculturii, dar trebuie asteptat un act normativ din partea Guvernului, prin care sa se stabileasca despagubirile pentru calamitati. Nu stim deocamdata daca acesta va fi dat sau nu”, ne-a precizat directorul DADR Galati, Profira Onode. Si asta pentru ca Ministerul Agriculturii si finalmente Guvernul vor stabili daca vor aloca fonduri pentru calamitati.
De fermierii neasigurati nici nu mai vorbim pentru ca in cazul lor nici nu se discuta de o compensare a pagubelor provocate de seceta. Este vorba in general de micii fermieri, care nu au considerat niciodata o necesitate sa-si asigure culturile. Inginerii din cadrul DADR Galati vor controla suprafetele afectate de seceta acolo unde culturile au fost calamitate partial pentru a se verifica in ce masura declaratiile agricultorilor bat cu realitatea din teren.
Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul de Galati