Monitorul de Cluj: Tone de deseuri

Romanii au renuntat la peste 557,4 de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice in ultima editie din acest an a campaniei de colectare „Marea Debarasare“, potrivit datelor transmise, vineri, catre NewsIn, de Recolamp, unul dintre finantatorii campaniei.

Cea mai numeroasa cantitate de deseuri de acest tip a fost colectata din regiunea 2 Galati – aproape 170 de tone, urmata de regiunea 6 Cluj-Napoca – 139,3 tone si de regiunea 7 Sibiu – aproximativ 67 de tone. Potrivit organizatiei colectoare, in luna decembrie, in cele patru judete pilot in care campania s-a derulat atit in mediul urban, cit si in cel rural, au fost colectate circa 200 de tone, din care in Constanta – 139 de tone, Harghita – 39,7 tone, Tulcea – 22,4 tone si Covasna – 3,6 tone.

In 2008, Ministerul Mediului si organizatiile colectoare – Recolamp, Ecotic, Environ si RoRec – au organizat cinci editii ale campaniei „Marea Debarasare“, in urma carora au fost colectate circa 2.000 de tone de deseuri electrice.

In cadrul campaniei, persoanele au putut renunta la aparate de uz casnic de dimensiuni mici sau mari, precum aspiratoare, aparate de calcat, frigidere, congelatoare, masini de spalat, de gatit sau masini de cusut, sobe electrice, cuptoare cu microunde, aparate electrice de incalzit, aparate de aer conditionat, echipamente IT, aparate radio si televizoare, unelte electrice si electronice, echipamente de iluminat etc.

Potrivit normelor europene, Romania ar avea de colectat si valorificat anual 4 kilograme de deseuri electrice si electronice pe locuitor, insa anul viitor la nivelul Uniunii Europene (UE) se vor purta discutii pentru reducerea tintei, deoarece multe state membre nu au cum sa atinga aceste valori.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri