Noile reguli ale Schemei de Comercializare a Emisiilor (EST), care vor fi prezentate de Comisia Europeana pe 23 ianuarie, vor prejudicia cel mai probabil activitatea industriilor grele din Europa pe piata globala, informeaza EU Observer.
Uniunea Europeana va modifica legislatia actuala care permite statelor sa-si propuna propriile limite de reducere a emisiilor. Schema revizuita va elimina alocatiile gratuite acordate emisiilor din sectorul energetic si va licita cel putin doua treimi din cantitatea totala a alocatiilor acordate in 2013, fata de doar 10% in prezent.
"Dupa 2020, permisele vor fi licitate aproape 100%", a declarat Stavros Dimas, Comisarul de Mediu al UE.
Expertii Comisiei Europene recunosc ca aceste modificari vor afecta cel mai mult producatorii europeni de aluminiu. Producatorii de ciment, otel si de produse chimice vor fi nevoiti sa ridice preturile cu 5-48%, actiune care le va afecta pozitia in fata concurentei americane si chineze.
Comisia Europeana este inca nehotarata in privinta adoptarii unor masuri de protectie, prin alocarea unor premise gratuite sau prin introducerea importurilor din tarile fara limite de reducere a emisiilor pe lista ETS.
Ultima varianta a proiectului de lege include si o clauza propusa de Comisarul Industriilor Gunter Verheugen. Clauza prevede acordarea unor permise gratuite industriilor europene care folosesc multa energie in cazul in care principalii parteneri comerciali ai UE nu iau masuri concrete de combatere a incalzirii globale.
Se estimeaza ca produsul brut al EU va scadea cu 0,1% in urma modificarilor, dar locurile de munca pierdute vor fi compensate de oportunitatile economiei fara carbon.