Cea mai mare adunare internationala a ministrilor de Mediu, dupa conferinta pentru schimbari climatice de la Bali, va avea loc, intre 20 si 22 februarie, la Monaco sub numele " Mobilizing finance for the Climate Change", informeaza UNEP.
Peste 100 de ministri vor participa la Forumul Global al Ministrilor de Mediu (GMEF), alaturi de personalitati importante din industrie, economie, stiinta, societate civila, organizatii comerciale si organizatii interguvernamentale.
Printre acestia se numara Tulsi Tanti, directorul companiei indiene de energie eoliana Suzlon; Yvo de Boer, secretar executiv al Conventiei ONU pentru Schimbarile Climatice; Gunter Pauli, om de afaceri si fondatorul Zero Emissions Research and Initiatives si James Cameron, fondatorul Climate Change Capital, grup de investitii bancare specializat in finantarea economiilor fara carbon.
Delegatii vor participa la a zecea sesiune speciala a Programului de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP).
"Ultima conventie climatica s-a finalizat cu Foaia de Parcurs de la Bali. Acesta este drumul pe care peste 190 de tari vor merge pentru a ajunge la un acord climatic decisiv pana in 2009, la Copenhaga", a declarat Achim Steiner, director executiv UNEP si sub-secretar general ONU.
Achim Steiner a adaugat ca mobilizarea finantarilor si inovatiile se afla in centrul unor negocieri de succes pentru Foaia de Parcurs.
"Ne aflam deja pe calea tranzitiei catre o societate cu consum redus de carbon. Miliarde de dolari sunt investiti in energie regenerabila si sute de institutii cu bunuri de trilioane de dolari aplica in principiile de investitii grija pentru mediu", a spus Achim Steiner.
Directorul executiv UNEP a adaugat ca economia verde pune bazele dezvoltarii durabile, de pe urma careia vor beneficia si saracii si bogatii, deoarece inovatiile si tehnologia vor crea noi locuri de munca.
UNEP deruleaza deja astfel de proiecte. Initiativa UNEP pentru Finantarea Energiei Sustenabile (SEFI) ajuta investitorii in piata energiilor regenerabile si eficienta energetica. Raportul de anul trecut al SEFI subliniaza modul in care capitalul este mobilizat catre sectoarele cu consum minim de carbon, tranzactionarile totale depasind 100 miliarde de dolari in 2006 si 160 miliarde de dolari in 2007.
In colaborare cu ONU si cu Fundatia Shell, UNEP a ajutat doua dintre cele mai mari grupuri bancare din India , Canara Bank si Syndicate Bank, sa creeze o piata de credite pentru satele care vor sa cumpere panouri solare. 100.000 de indieni au beneficiat de pe urma acestui sistem. Acest program a primit, in 2007, premiul Energy Globe.
O initiativa similara din Tunisia a creat un sistem de credite pentru bancile care finanteaza sistemele de incalzire a apei cu ajutorul energiei solare. UNEP, UNDP si Banca Mondiala sprijina 30 de tari in curs de dezvoltare care vor sa acceseze piata carbonului. UNEP si Banca Mondiala vor lansa si un proiect de 17 milioane de dolari in Africa pentru construirea de instalatii geotermale.
La Monaco va fi aprobata si noua strategie pe termen mediu a UNEP, 2012-2013, si vor fi prezentate rapoarte despre managementul international al chimicalelor si metalelor periculoase cum este mercurul si statistici privind comertul international cu substante periculoase ilegale.
UNEP Year Book 2008 va fi de asemenea prezentat participantilor. Raportul se axeaza pe schimbarile climatice si pe unele dintre efecte cum sunt cresterea aciditatii marilor si oceanelor din cauza cresterii emisiilor de CO2. Sunt analizate si modurile de evolutie ale pietei si oportunitatile de profit ale inovatiilor tehnologice.
In cadrul forumului va fi prezentata si o expozitie de arta care are ca tema schimbarile climatice "Melting Ice/A hot topic: Envisioning Change".