MMP: Romania are un membru supleant in KP

“Protocolul de la Kyoto (KP) va continua si pentru urmatorii 8 ani, au decis la Doha delegatii celor peste 190 de tari prezente la Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (COP 18). Romania, care a participat la toate cele 13 zile de negocieri prelungite din capitala Qatarului, va avea in anul 2013 un membru supleant in Comitetul de Supervizare al mecanismului Joint Implementation (JI), aflat sub Protocolul de la Kyoto”, potrivit unui comunicat a Ministerului Mediului si Padurilor (MMP).

Continuarea Protocolului de la Kyoto va permite implementarea si urmarirea unui set de angajamente consistente ale statelor Parti semnatare, vizand in primul rand reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES).

Rusia, Japonia si Noua Zeelanda,
fara angajamente obligatorii

“Succesul de la Doha a fost partial umbrit de deciziile Rusiei, Japoniei si Noii Zeelande de a nu-si mai asuma angajamente obligatorii de reducere a emisiilor sub KP. Pe de alta parte, Canada s-a retras din Protocol, la Durban, cu un an in urma”, potrivit reprezentantilor MMP.

Uniunea Europeana a reusit sa obtina, pe parcursul a doua saptamani de negocieri intense, ca durata Protocolului in a doua perioada de angajament (CP2) sa fie de 8 ani, si a reconfirmat angajamentul de reducere propriu de 20% fata de nivelul emisiilor GES inregistrate in 1990. In acest fel, durata CP2 si angajamentul Uniunii sub Protocol se pliaza pe calendarul de implementare si pe obiectivele din pachetul legislativ Energie – Schimbari Climatice al UE.

Surplusul de certificate de CO2,
pentru conformare interna, cat si pentru comercializare

In plus, a fost negociata si agreata o solutie pentru reportarea surplusului de Unitati ale Cantitatii Atribuite (AAU). Surplusul de AAU al tarilor care au redus emisiile GES mai mult decat se angajasera a fost reportat integral pentru perioada 2013 – 2020. Acest surplus va putea fi folosit atat pentru conformare interna, cat si pentru comercializare.

Amendamentul la Protocolul de la Kyoto stabileste si solutia preventiva pentru ca acest surplus sa nu afecteze integritatea de mediu: limitarea, in perioada 2013 – 2020, a cantitatii de AAU pe care tarile puternic emitente (posibili cumparatori) au dreptul sa o achizitioneze de la tari care detin un surplus de AAU reportat din perioada 2008 – 2012.

In aceeasi linie, angajamentul privind prezervarea integritatii de mediu a fost intarit printr-un set de declaratii politice incluzand Australia, Japonia, Liechtenstein, Monaco, Norvegia si Elvetia, care se angajeaza sa nu achizitioneze AAU reportate din prima perioada de angajament sub Protocol (2008-2012), pentru a le folosi in cea de-a doua perioada (2013 – 2020).

In 2014, noi tinte asumate
pentru reducerea CO2

Si Uniunea Europeana a inclus in Decizia de la Doha o declaratie politica. Aceasta subliniaza ca pachetul legislativ Energie – Schimbari Climatice, prin care UE implementeaza propriile masuri de reducere a emisiilor GES, nu permite folosirea surplusului de AAU din 2008 – 2012 pentru atingerea obiectivelor sub KP din perioada 2013 – 2020.

Amendamentul la Protocolul de la Kyoto instituie si un mecanism pentru cresterea ambitiei in ce priveste tintele de reducere a emisiilor GES. Documentul prevede ca, pana in 30 aprilie 2014, Partile au posibilitatea sa anunte oficial noi obiective de reducere a emisiilor, care trebuie sa fie mai ambitioase decat cele asumate la Doha pentru CP2.

“Pentru Romania, rezultatele Conferintei de la Doha se inscriu in limita mandatului asumat si permit continuarea politicilor flexibile destinate propriilor politici climatice si atingerii obiectivelor asumate la nivel european si global. Deciziile luate la COP 18 vor permite continuitatea mecanismelor de piata, inclusiv a celor in care tara noastra este participant activ – mecanismul Implementare in comun (JI) si tranzactiile cu Unitati ale Cantitatii Atribuite (AAU). Este de retinut ca unul dintre reprezentantii Romaniei la COP 18 a fost ales ca membru supleant in Comitetul de Supervizare al mecanismului JI. Modul in care se va asigura continuitatea mecanismului JI va fi detaliat sub aspect tehnic si legal pe parcursul anului 2013 si, posibil, in anul 2014”, se arata in acelasi comunicat.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri