Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a finantat, in 2007, cu 60 milioane lei, amenajarea unui numar de de 102 parcuri, a declarat joi, pentru Rompres, secretarul de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Lucia Varga, care a participat la seminarul ’Masuri de adaptare si reducere a impactului schimbarilor climatice’.
’Avem in vedere continuarea politicii privind spatiile verzi, prin realizarea de parcuri, pentru care am alocat anul trecut 60 milioane euro, fiind demarata amenajarea a 102 parcuri. In ianuarie, au fost depuse peste 300 proiecte de parcuri si urmeaza sa le selectam pe cele care se vor incadra cerintelor noastre. Pentru 2008 vor fi alocate alte 60 milioane lei pentru amenajarea de parcuri’, a explicat Varga.
Potrivit reprezentantului MMDD, ministerul de resort mai are in vedere continuarea lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor si asigurarea resurselor de apa (peste 200 milioane euro vor fi alocate pentru construirea de baraje, aparare de mal), lucrarile de renaturare a Deltei Dunarii (peste 20 milioane euro prevazuti in buget), reabilitare a falezelor si combaterea eroziunii costiere, reabilitare ecologica si economica a Luncii Dunarii (4 miliarde lei), implementarea proiectului de reducere a nutrientilor proveniti din agricultura (exista prevazut si semnat cu BM un imprumut de 50 milioane Totodata, MMDD a prevazut bani in buget pentru primele platforme de depozitare a deseurilor din agricultura, primele impaduriri in zonele expuse poluarilor cu nutrienti, precum si demararea lucrarilor la gradinile zoologice si realizarea lucrarilor de alimentare cu apa, canalizare si epurare.
’Avem 133 localitati pentru care se realizeaza lucrari de alimentare cu apa, canalizare si epurare, noi am finantat 85 la suta din aceste lucrari, valoarea totala depasind 102 milioane lei. Lucrarile de executie au inceput si sunt esalonate pana in 2013’, a mai spus Varga.
Potrivit secretarului de stat, fondurile provin in general de la Ministerul Mediului, dar si din finantare europeana, prin intermediul Programului Operational Sectorial de Mediu (CE aloca Romaniei peste 4 miliarde euro pana in 2013, prin POS de mediu).
Pana in prezent, pe POS de Mediu au fost trimise la CE un numar de 10 proiecte de finantare pentru alimentare cu apa, canalizare si epurare si 5 pentru deseuri. ’Proiectele au fost transmis la Bruxelles si sunt intr-un stadiu avansat de evaluare. Speram sa putem demara in curand aceste proiecte’, a conchis Varga.
Programul de extindere a suprafetei spatiilor verzi din localitati si din apropierea acestora a fost initiat anul trecut, prin OUG nr.59/2007. Acest program se va desfasura pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia.