Minoritatile si populatiile indigene poarta frecvent povara ravagiilor schimbarilor climatice dar tot frecvent sunt lasati ultimii pe lista de ajutoare pentru ca se afla la marginea societatii, se arata intr-un raport citat de Reuters.
Unii oameni cad victime chiar eforturilor de stopare a incalzirii globale cum sunt defrisarile masive pentru cultivarea plantelor pentru producerea de biocombustibili, arata raportul „Starea Minoritatilor Lumii 2008” redactat de catre Asociatia Internationala pentru Drepturile Minoritatilor(MRG).
„Schimbarile climatice au ajuns pe primele locuri in agendele conducatorilor tuturor tarilor din lume dar recunoasterea dificultatilor prin care trec minoritatile adesea lipseste. De la anticiparea dezastrelor imediate pana la a crea politici pentru schimbarile climatice, situatia unica a minoritatilor si grupurilor indigene este foarte rar luata in considerare”, a declarat seful pentru politici al MRG, Ishbel Matheson.
Oamenii de stiinta sustin ca temperaturile medii globale vor creste cu intre 1.8 si 4 grade celsius in acest secol din cauza emisiilor de carbon generate de arderea combustibililor fosili pentru energie si transport.
Tendinta va fi ca blocurile de gheata se vor topi, nivelurile apelor vor creste, lucruri care vor cauza inundatii, secete si furtuni si vor supune riscurilor milioane de oameni.
Popoarele indigene traiesc deseori pe teritorii marginale si, pentru ca depind de natura pentru a supravietui, se confrunta cu pericole de doua ori mai mari, schimbarile climatice si frecventa ploilor. Iar cand dezastrele lovesc si se actioneaza pentru ajutorarea comunitatilor afectate, aceste grupuri sunt de cele mai multe ori cel mai rau afectate si ultimele ajutate.
Raportul mai noteaza dificultati similare intalnite la minoritatile Dalit din India, Roma din Slovacia, Rama din Nicaragua si Inut din Antarctica si indeamna guvernele sa inceapa sa stabileasca politici clare pentru schimbarile climatice.
Biocombustibilii si reducerile pentru prevenirea defrisarilor au fost cazuri punctuale. Eliberarile in masa de teren pentru producerea biocombustibililor nu numai ca nu ajuta mediul dar priveaza localnicii de mediul lor de viata. Iar intelegerile asupra defrisarilor prevazute in negocierile pentru extinderea Protocolului de la Kyoto dupa 2012 trebuie sa fie destul de flexibile pentru a permite popoarelor indigene sa-si mentina stilul de viata, subliniaza raportul.
„Nu numai ca minoritatile si indigenii sufera disproportionat ca rezulatat al schimbarilor climatice dar sunt afectati de ceea ce lumea vede ca solutii pentru schimbarile climatice”, a mai spus Matheson.
Raportul anual, care in acest an se concentreaza pe impactul schimbarilor climatice, spune ca este timpul ca popoarele sarace si marginalizate din lume sa fie puse pe mapele politice.
„Este urgent sa facem aceste voci sa fie auzite in dezbaterile pe tema schimbarilor climatice”, a mai spus Matheson.