Ministrul mediului: ”Nu există în Europa ţară care să fi implementat sistemul SGR în mai puţin de doi ani”

Implementarea Sistemului Garanție-Returnare (SGR) depinde de mai mulți factori, iar timpul este cel mai presant dintre aceștia, a declarat, miercuri, Tanczos Barna, ministrul mediului, în cadrul conferinței ”Politici de mediu în România. Managementul deșeurilor și calitatea aerului”, organizată de Green Report. Acesta a precizat că în Europa nu există ţară care să fi implementat sistemul SGR în mai puţin de doi ani.

”Vor fi mulţi factori care vor influenţa implementarea acestui SGR. Temerea de bază este timpul. Dacă ne încadrăm sau nu într-un anumit termen, deci factorul cel mai stresant va fi timpul. România a decis compania licenţiată, să se facă o lansare integrală pentru toate cele trei tipuri de ambalaje, la nivel naţional, în toate satele, toate oraşele, toate magazinele. Nu există în Europa ţară care să fi implementat sistemul SGR în mai puţin de doi ani, chiar 3-4. Mă uit la toate ţările care l-au implementat şi nu există ţară care să nu fi amânat din diverse motive, iar ţările respective nici nu se compară cu România, nici ca mărime, nici ca număr de ambalaje. Dacă ne uităm la ţările în care funcţionează de ani de zile acest sistem, vorbim de 0,2 – 0,3 – 0,6 miliarde de ambalaje pe piaţă. Noi vom avea de 20 de ori mai multe ambalaje pe piaţă, dacă ne raportăm la Estonia, de exemplu. Eu cred că se poate, iar companiile care sunt în spatele acestui sistem dau siguranţa seriozităţii, solvabilităţii şi asumării din toate punctele de vedere a acestui sistem. Vorbim despre o companie în care şi statul este la masa discuţiilor. Suntem minoritari, cu 20%, care eu cred că este important ca asumarea să fie una comună”, a declarat ministrul mediului.

La sfârșitul lunii august, S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, a fost desemnată exclusiv pentru a implementa, gestiona, opera şi a asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare.

Desemnarea administratorului SGR își propune uniformizarea și menținerea unei coerențe în implementarea sistemului de garanție-returnare, la nivel național. În acest mod, returnarea va fi mai facilă, ceea ce va conduce la creșterea cantității de materiale colectate.
SGR presupune reținerea unei garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.
SGR se referă la ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase. Cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată prin operatorul unic de sistem (RetuRo), la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja.
S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A. este o entitate în care se regăsesc reprezentanții producătorilor, ai comercianților, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului, cu un procent de 20% din acțiuni.
spot_img

Ultimele știri