Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a cerut vineri, la Balan, punerea in siguranta a iazurilor de decantare si a haldelor de steril ale fostei mine de cupru din localitate.
Ministrul Mediului a vizitat zona in care se afla iazurile de decantare si haldele de steril de la Balan si a fost insotit de reprezentanti ai Agentiei de Protectia Mediului Harghita, ai Garzii Judetene de Mediu si ai Regiei Apele Romane. Korodi a constatat ca, in cazul unor ploi extreme, ar putea aparea probleme in zona, iar deseurile nu ar mai fi in siguranta, putand sa afecteze intreg bazinul Olt, de la Sandominic pana la Balan.
Ministrul Mediului a declarat ca la Balan se afla depozitate 18 milioane de metri cubi de deseuri miniere care trebuie puse in siguranta, motiv pentru care se impune urgentarea demersurilor pentru realizarea lucrarilor de conservare. Korodi a precizat ca va inainta o nota Ministerului Economiei in care va prezenta rezultatele vizitei efectuate la Balan si va cere urgentarea masurilor de punere in siguranta a haldelor de steril si a iazurilor de decantare.
"Este nevoie ca responsabilii care se ocupa de mina si Ministerul Economiei sa finalizeze studiul de fezabilitate ca sa se poata incepe finantarea lucrarilor de punere in siguranta", a spus ministrul Mediului. Sucursala Miniera Balan si-a incetat oficial activitatea in iunie 2006, sute de muncitori ramanand atunci fara locuri de munca.
Exploatarea cuprului a inceput, la Balan, in anul 1600. Tot in cursul vizitei de vineri, Attila Korodi si-a exprimat nemultumirea ca pe malul Oltului se afla depozitate diverse deseuri, in special de constructii, si a atentionat reprezentantii Regiei Apele Romane sa ii gaseasca pe cei care se fac responsabili de acest lucru.