Campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, desfasurata, sambata, la nivel national, poate fi considerata un succes atat in ceea ce priveste cantitatea de deseuri colectate, cat si in ceea ce priveste participarea, a declarat ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.
Ministrul a spus ca, desi datele nu au fost centralizate, estimarile arata ca prin aceasta campanie s-a reusit colectarea, intr-o singura zi, a mai multor deseuri de echipamente electrice si electronice decat anul trecut.
"De la inceput am considerat ca aceasta campanie are, pe langa scopul strict de colectare a deseurilor si o valoare de test in ceea ce priveste colaborarea dintre populatie si autoritati", a subliniat Korodi.
Ministerul Mediului va comunica datele oficiale ale acestei campanii de colectare abia la sfarsitul saptamanii viitoare, deoarece primariile trebuie sa comunice rezultatele agentiilor locale de mediu, urmand ca datele sa fie centralizate de Agentia Nationala de Protectia Mediului si ulterior vor fi facute publice de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Fiecare primarie, cu colectarea ei
Autoritatile au adresat un apel locuitorilor sa nu arunce, alaturi de echipamentele electrocasnice vechi, si resturi menajere sau materiale de constructii.
In sectorul 1, firma de salubritate Romprest s-a ocupat de colectarea deseurilor electronice, electrocasnice si electrice. 9 masini au colectat deseurile si 3 masini le-au transportat la centrul de reciclare Domus, a declarat, pentru Green Report, Vasile Tastea, directorul de salubrizare a firmei Romprest. "Au existat unele incidente pe durata actiunii de colectare, persoane care intentionau sa fure aparatele vechi, dar ne-a ajutat Politia Comunitara care a operat in toate zonele sectorului 1", a declarat directorul Romprest. Acesta a mai spus ca, desi actiunea era programata sa se termine la ora 13, ea a fost prelungita pana la ora 18, intrucat se colecta foarte mult. "Am vorbit deja cu soferii sa nu plece acasa pana nu ducem si ultimul aparat la centrul de reciclare", a declarat Vasile Tastea.
In sectorul 2, primaria a participat cu zece autovehicule ale firmei de salubritate Supercom. Autovehiculele au fost inscriptionate cu bannere pe care scria: "Colectam frigidere, televizoare, masini de spalat si alte deseuri electrice si electrocansice". Pentru o buna functionare a sistemului, primarul Neculai Ontanu a impartit sectorul 2 in opt zone in care au actionat tot atatea utilaje de colectare, iar alte doua autovehicule s-au deplasat la apelurile telefonice ale administratorilor de blocuri.
Sectorul 2 are, deja, un centru de colectare in Strada Heliade Radulescu numarul 33, primul centru de colectare din tara, deshis in aprilie. Aici au fost colectate, in ultimele 7 luni, 60 de tone e deseuri.
Supercom a anuntat ca pana la ora 14 s-au descarcat aproximativ 19 tone de deseuri, constand in 103 televizoare, 80 de monitoare, 25 de aspiratoare, 20 de frigidere, 10 masini de spalat, 30 de imprimante si 25 de aparate radio.
In sectorul 3, firma de salubritate Rosal a anuntat, la finalul zilei de debarasare, ca a strans 13 tone de deseuri care constau in 423, televizoare, 52 de monitoare, 34 de masini de spalat, 77 de frigidere, 103 calculatoare, 7 aragaze, 22 de imprimante, 4 pick-up-uri,2 faxuri, 10 radiatoare, si 14 aspiratoare.
Silviu Prigoana, presedintele Rosal Grup, a calificat campania drept "pierdere de vreme", intrucat deseurile erau oricum colectate separat. "A fost o pierdere de timp si de bani. Aceste deseuri oricum se colectau separat. Nu era nevoie sa platim oamenii in plus si sa pierdem o zi din weekend", a declarat Silviu Prigoana.
Campania de colectare in sectorul 3 a costat 122 de milioane de lei, a anuntat presedintele Rosal, care a estimat ca obiectivul nu se va indeplini, intrucat, din estimarile sale, s-a colectat aproximativ 30 de grame pe cap de locuitor. Silviu Prigoana nu este mai optimist nici in ce priveste obiectivul stabilit de Uniunea Europeana. El spune ca este imposibil sa ajungem la o rata de 4 kilograme de deseuri reciclate pe cap de locuitor anul viitor.
De asemenea, presedintele Rosal a mai semnalat o alta problema: ce se intampla cu deseurile colectate? Acesta sustine ca nu exista niciun centru de reciclare a DEEE-urilor in tara si ca acestea vor ajunge, cel mai probabil, la groapa de gunoi comuna.
Pana sambata dimineata la ora 10, Rosal stransese peste 100 de televizoare si aproximativ 50 de calculatoare, declarase, anterior, Radu Gheroghe, reprezentantul firmei de salubritate, pentru Green Report.
De asemenea, in sectorului 4 Primaria a initiat o actiune de informare a cetatenilor privind campania de strangere a echipamentelor electrice si electronice iesite din uz. Populatia a fost informata ca poate apela la firma de salubrizare REBU pentru a lua produsele si a le transporta la punctul special amenajat din Aleea Niculitel nr. 6. Primaria a pregatit pentru ziua de sambata, in zonele cu populatie mai densa, si containere speciale in care deseurile pot fi colectate.
Pana la ora pranzului, in sectorul 4 au fost colectate 173 de aparate, care insumeaza aproximativ 2.000 de kilograme, a declarat, pentru Green Report, Ovidiu Mateescu, sef serviciu salubrizare din cadrul Primariei sectorului 4. Acesta a spus ca actiunea merge foarte bine si ca se va desfasura si pe parcursul zilei de duminica. "De asemenea, intentionam sa cream in viitor puncte de colectare pentru toate deseurile voluminoase", ne-a mai spus acesta.
George Nicolau, consilier de presa al REBU, ne-a declarat ca firma de salubritate a actionat sambata cu tractoare si platforme in sectoarele 1, 2, 4 si 5. Pana la ora 13, REBU a colectat 4 metri cubi de deseuri in sectorul 4, 2 metri cubi in sectorul 1, iar in sectorul 5 au fost doar 8 solicitari. El a mai spus ca in sectorul 5 nu exista puncte de colectare, firma actionand doar la solicitari. El a adaugat, de asemenea, ca astfel de actiuni vor deveni trimestriale in Bucuresti.
In sectorul 6, firma de salubritate Urban a actionat cu 17 masini mici de colectare, o basculanta si un container. Bucurestenii din sectorul 6 al Capitalei au fost asteptati la cele 6 puncte de colectare din sector: Timisoara – Romancierilor, Ghirlandei, Favorit, Orizont, Albinuta si Valea Ialomitei.
De paza la DEEE-uri
Bucurestenii s-au aratat interesati de campania derulata de Ministerul Mediului si si-au scos aparatele vechi in fata blocului. Cei mai multi au ramas sa le si pazeasca pana la venirea camionului de colectare, intrucat nu voiau sa fie luate de persoane neautorizate.
Politia Comunitara a avut, sambata, sarcina de a pazi aparatele vechi pe care oamenii le scot in strada pana ce acestea sunt colectate de camioanele firmelor de salubrizare. Politistii care pazeau cateva calculatoare de pe bulevardul Regina Elisabeta, la intrarea in parcul Cismigiu, s-au aflat astazi intr-o situatie cel putin hilara. Ei au privit neputinciosi cum mai multe aparate erau "colectate" cu carutele de catre persoane neautorizate. "Noi nu putem sa actionam pentru ca suntem de la sectorul 1, iar pe partea cealalta este sectorul 5", au spus acestia reporterilor Green Report.
Attila Korodi a avertizat, zilele trecute, asupra riscului ca unele aparate sa nu ajunga la destinatie si sa fie luate de alte persoane in interes personal. El a mai spus ca se asteapta ca un procent din aceste obiecte sa nu ajunga unde trebuie, dar a precizat ca astfel se intampla si in alte tari unde are loc colectare nationala de DEEE-uri.
Attila Korodi a pus primul mixer in camionul de colectare
Ministrul Mediului si primarul sectorului 2 au dat semnalul de incepere a campaniei nationale de colectare a DEEE-urilor din fata Primariei sectorului 2, sambata dimineata. Attila Korodi a tinut sa dea un exemplu oamenilor si a pus in camionul de colectare primele deseuri: un fier de calcat si un mixer aduse de acasa. De asemenea, Neculai Ontanu a aruncat un calculator si doua telefoane vechi.
Cei doi oficiali au precizat ca aceasta campanie este un exercitiu de constientizare, in primul rand, dar ca actiunea se va repeta. Ontanu a anuntat ca Primaria sectorului doi va organiza o astfel de actiune lunar. El a mai spus ca din toata aparatura stransa se va recicla 65%.
La randul sau, ministrul Mediului a anuntat obiectivul campaniei: 1 kilogram de deseuri pe cap de locuitor. "Acesta este doar un exercitiu la nivel national prin care este testata receptivitatea locuitorilor", a declarat Attila Korodi. El a adaugat ca dintre primariilor carora li s-a cerut sprijinul in aceasta actiune, 8 nu au raspuns apelului, iar in orasele mici nu vor circula camioane pentru colectare, dar se vor organiza puncte de colectare, unde locuitorii isi pot aduce vechiturile.
Romanii sunt prea sentimentali
Attila Korodi a facut un apel catre cetateni sa participe, sambata, la campania de colectare a deseurilor electrice si electronice.
Ministrul Mediului a recunoscut ca romanii renunta greu la lucrurile pe care le au, chiar daca sunt foarte vechi, si i-a indemnat sa se descotoroseasca de ele, pentru ca unele sunt deseuri foarte periculoase. Acesta a dat ca exemplu frigiderele "Fram" care functioneaza cu freon si care afecteaza atat mediul inconjurator, cat si sanatatea oamenilor.
Attila Korodi e de parere ca romanii nu renunta la vechituri pentru sa sunt "atasati sentimental", dar si pentru ca nu au o cultura a cumparaturilor asemanatoare celei a locuitorilor tarilor occidentale.
Campania se va derula simultan in peste 100 de localitati din tara si este un prim pas in indeplinirea angajamentelor asumate de Romania cu reprezentantii Uniunii Europene. Potrivit acestora, anul viitor Romania va trebui sa colecteze 4 kilograme de deseuri electrice si electrocasnice pe cap de locuitor pentru a contribui la protejarea mediului, altfel va fi penalizata.
Autoritatile vor apela la sprijinul Politiei Comunitare pentru ca obiectele scoase pe strazi sa nu fie ridicate de alte persoane decat cele autorizate.
Ministrul Mediului a da startul campaniei de la Primaria sectorului 2 al Capitalei, de la ora 8.30, dupa care s-a deplasat la Bacau pentru a monitoriza desfasurarea campaniei in tara.
Foto: Green Report
Citeste lista completa a DEEE-urilor care pot fi colectate sambata