Ministrii mediului indeamna G8 sa stabileasca tinte pentru reducerea CO2

Ministrii mediului din sapte cele mai dezvoltate tari din perspectiva economica plus al Rusiei si-au indemnat conducatorii sa stabileasca tinte pe termen lung si mediu si sa injumatateasca emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2050, informeaza Earth Times. Ministrii au incheiat intalnirea de trei zile din orasul japonez Kobe, lansand apeluri de urgenta catre natiunile care fac parte din G8 sa stabileasca tinte de reducere a poluarii pe termen lung in cadrul summitului organizat in iulie la Toyako, in nordul Japoniei.

Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia si Statele Unite ar trebui sa ia in considerare descoperirile cercetatorilor din Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) al ONU, care au lansat un apel catre cele mai dezvoltate tari ale lumii sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 25 pana la 40% pana in 2020, a declarat presedintele de sumar japonez in cadrul intalnirii de la Kobe.

Seful delegatiei germane, Matthias Machnig a numit declaratia de final a intalnirii ” un pas mic intr-o directie corecta „. Machnig a laudat tara gazda, Japonia, pentru ca a adoptat pentru prima data o pozitie clara care vizeaza tinte atat pe termen mediu cat si pe termen lung. "Nu avem timp de pierdut. Avem nevoie de noi impulsuri in cadrul negocierilor internationale", a declarat Machnig.

Ministerele din G8 sustin ca natiunile industrializate "trebuie sa se supuna nivelului national stabilit al emisiilor si sa adopte masuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, in timp ce incurajarea actiunilor temperate a tarilor in curs de dezvoltare este de asemenea necesara", conform declaratiei finale.

Participantii au exprimat o puternica vointa politica de a depasi acordul facut in cadrul summitului G8 din Germania, unde statele membre au cazut de acord sa abordeze o reducere a emisiilor cu 50%, tintele pe termen lung ramanand sa fie stabilite in cadrul intalnirii de la Toyako de anul acesta, conform sumarului.
Japonia a propus sa se masoare reducerea dioxidului de carbon din industrie, fapt care ar putea fi o unealta utila pentru stabilirea targeturilor nationale de reducere.

Ministrii au fost de acord sa continue discutia din jurul marilor economii pentru introducerea unui nou cadru de lucru dupa ce Protocolul de la Kyoto va expira in 2012. Aceste discutii vor include si propunerea Japoniei de a lansa o retea internationala de institutii pentru facilitarea tranzitiei catre o societate cu emisii reduse de carbon.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri