Ministerul Mediului va amenda transporturile ilegale de deseuri

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a intocmit un proiect de Hotarare de Guvern prin intermediul caruia transportul deseurilor periculoase si nepericuloase va putea fi atent monitorizat, in asa fel incat trasabilitatea deseurilor de la producerea lor pana la valorificarea, depozitarea si eliminarea lor sa fie foarte clara, a anuntat astazi ministrul Mediului, Attila Korodi.

Pana acum, un transport de deseuri periculoase, de exemplu, trebuia anuntat doar la Agentia locala de Mediu. „Prin noul act normativ, un transport de deseuri trebuie autorizat la nivelul agentiei locale de mediu si anuntat la Inspectoratul Special de Urgente (ISU), cu 48 ore inainte. Acest ISU va trebui sa anunte atat politia, cat si ISU-rile din judetele vecine, care urmeaza sa fie tranzitate de deseuri”, a mentionat ministrul.

Anual, in Romania deseurile ajung la o cantitate de 366 milioane tone, din care circa 90% inseamna deseuri miniere, industriale si agricole, iar 8,9 milioane tone sunt generate de populatie prin deseuri menajere, potrivit lui Korodi. „Acest lucru inseamna pentru sectorul care gestioneaza deseurile, adica transportatori sau cei care au depozite incineratoare, o afacere foarte buna. Dar o afacere foarte buna inseamna, in domeniul transporturilor, si o multiplicare a actiunilor pe care le desfasoara, dar si o multiplicare a cazurilor in care legea este incalcata”, a spus Korodi. Acesta a explicat ca se intampla ca deseurile, cand sunt transportate catre depozitele finale sau catre incineratoare, sa fie abandonate ilegal sau sa nu fie notificate autoritatile locale sau de mediu.

Indiferent daca deseurile menajere, industriale, periculoase sau nepericuloase sunt transportate de companii sau cetateni, sanctiunile pentru nerespectarea noii legi pot ajunge pana la suma de 30.000 de lei. In plus, vehiculul, prins in flagrant ca ar transporta sau ar depozita deseuri in mod ilegal, va fi confiscat si va intra in proprietatea statului, fiind valorificat ulterior.

„Aici vorbim de transportatori mari, dar si de cetateanul care are tendinta, in loc sa plateasca o taxa, sa spuna ca duce deseurile pana la depozit si sa abandoneze gunoiul pe malurile unui parau sau intr-o padure. Daca cetateanul este prins in flagrant, mijlocul de transport va fi confiscat, indiferent daca acesta este o masina sau o caruta”, a spus Korodi.

„Hotararea de guvern referitoare la transportul deseurilor a intrat in circuitul de avizare interministeriala, iar noi speram ca toate ideile pe care le-am pus in aceasta Hotarare de Guvern sa aiba si rezultatele finale asteptate. Daca hotararea se va adopta la nivelul guvernului, afacerile vor fi mai responsabile din punctul de vedere al statului roman, in acest fel totul fiind mult mai transparent si mai sigur”, a mai precizat Korodi. El a adaugat ca se asteapta ca proiectul noii Hotarari de Guvern sa ajunga pe masa Guvernului la sfarsitul lunii aprilie.

+ posts
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri