Ministerul Mediului este nemultumit de reducerea certificatelor de emisii

Reducerea numarului de certificate de carbon alocate Romaniei, decizie impusa de catre Comisia Europeana, este o masura retroactiva care transforma producatorii de energie in cumparatori de certificate, a declarat ieri Alexandru Sandulescu, oficialul Ministerului Economiei, in cadrul Forumului de Mediu.

"Avand in vedere decizia Comisiei Europene (CE) din octombrie de reducere cu 10% a plafonului pentru 2007, producatorii vor trebui sa cumpere certificate pentru a acoperi aceasta diferenta", a precizat oficialul.

Potrivit acestuia, decizia CE este retroactiva deoarece fiecare producator de energie si-a realizat deja un plan de productie pentru anul 2007, in baza propunerii inaintate de Romania Comisiei Europene.

Ministrul Mediului considera ca reducerea plafonului de emisii va conduce la o realocare a certificatelor catre operatorii economici care detin instalatii ce intra sub incidenta schemei de comercializare.

Potrivit CE, aceasta schema garanteaza reducerea de emisii de gaze cu efect de sera cu cele mai scazute costuri economice, producatorii din sectorul energetic si industrial ajutand astfel Uniunea Europeana sa-si indeplineasca obiectivele asumate prin protocolul dela Kyoto.

Planul National de Alocare stabileste pentru fiecare stat membru plafoane sau limite pentru cantitatile de CO2 pe care le pot emite instalatiile care intra sub incidenta schemei de comercializare. Planul precizeaza numarul exact de certificate de emisii pe care le poate primi fiecare instalatie. Un astfel de certificat reprezinta titlul care confera dreptul de a emite o tona de CO2 intr-o anumita perioada.

Instalatiile care intra sub incidenta schemei de comercializare se gasesc in sectorul energetic, in domeniul producerii si prelucrarii metalelor feroase din industria mineralelor si a celor folosite pentru producerea de celuloza din lemn sau hartie si carton.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat saptamana trecuta ca guvernul a discutat despre oportunitatea contestarii deciziei CE si a mandatat Departamentul de Afaceri Europene sa inceapa demersurile necesare pentru contactarea unor firme de avocatura in acest sens. Executivul urmeaza sa se hotarasca daca va contesta decizia CE pana pe 26 decembrie, termenul prevazut de procedura europeana.

Tot ieri, Varujan Vosganian, ministrul Finantelor, a declarat ca alaturi de Attila Korodi intentioneaza sa trimita o scrisoare catre CE prin care sa-si exprime nemultumirea fata de decizia institutiei.

Romania si-a sustinut in cadrul intalnirii Consiliului de Mediu al UE din februarie angajamentul international de reducere cu 20% pana in 2020 a nivelului emisiilor de gaze cu efect de sera fata de nivelul din 1990.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri