Ministrul Mediului si Padurilor a alocat anul acesta de doua ori mai multe fonduri pentru investitii fata de anul 2009, desi 2010 a fost un an de recesiune, a anuntat ministrul Laszlo Borbely. El a precizat ca institutia pe care o conduce a primit ieri de la Guvern o suplimentare de 68 milioane de lei pentru ca sumele alocate programelor de investitii in infrastructura de mediu, precum si cele destinate completarii fondurilor de impadurire au fost utilizate in proportie de 100%.
In afara de programele „Rabla” si „Casa verde”, Ministerul Mediului a avut anul acesta doua noi initiative de finantare. Prin „Programul de lucrari pentru prevenirea efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase” au fost finantate 111 obiective de investitii, suma alocata fiind de peste 282 milioane lei, din care aproximativ 259 milioane de lei au fost alocate pentru Administratia Nationala „Apele Romane”, iar 23 milioane lei au fost alocate direct autoritatilor locale.
In plus, a fost demarat „Programul vizand educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului”, destinat ONG-urilor si institutiilor de invatamant, cu un buget de 10 milioane lei, la care au fost depuse 259 de proiecte.
Nerealizari la sfarsit de an
Cu toate ca a caracterizat programele „Casa verde” si „Rabla” ca fiind „de succes”, ministrul Mediului a precizat ca anul acesta situatia nu a fost „roz” in toate domeniile de activitate ale ministerului.
„Nu sunt multumit de absorbtia fondurilor, desi suntem primii in Europa in ceea ce priveste contractarea sumelor pe infrastructura (3,5 miliarde euro), dar absorbtia efectiva inseamna circa 65 millioane euro, ceea ce e foarte putin”, a spus Borbely. Potrivit acestuia, la originea gradului mic de absorbtie este legislatia greoaie si incetineala cu care sunt demarate proiectele de lucrari in infrastructura. In acest sens, au fost realizate o serie de modificari, asa incat din prefinantarea de 30%, beneficiarul va primi initial doar 15%, si doar dupa ce va demonstra ca a demarat lucrarile, urmand sa obtina restul de 15% pe parcurs.
O alta problema este, potrivit ministrului, Legea achizitiilor publice. Aceasta, desi a fost modificata si permite incheierea contractului chiar daca este contestat, da posibilitatea firmelor sa mearga direct in instanta, care uneori da termene in 2011.
A doua nerealizare asumata de ministru o reprezinta defrisarile ilegale. „Desi am incercat, am organizat descinderi inopinate, cu politie, fara politie, am inasprit legislatia, tot nu sunt multumit. Nu zic ca trebuie sa bagam oamenii la puscarie, dar nu sunt defrisati 2-3 copaci, ci dealuri intregi”, a spus Borbely. El a mentionat ca anul acesta au fost alocate 170 milioane de lei, adica de 6 ori mai multi bani pentru impadurire, fata de anul trecut.