In fiecare an, pe 22 aprilie, peste 500 milioane de oameni din mai mult de 175 de tari sarbatoresc “Ziua Pamantului”, cel mai important eveniment de mediu care simbolizeaza lupta impotriva poluarii si problemelor climaterice.
“Ziua Pămantului” a fost proclamata de senatorul american Gaylord Nelson in anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice fata de mediu, un subiect preponderent ignorat pana la acea data.
Evenimentul a fost celebrat in primul an de circa 20 milioane de americani, in marea lor majoritate tineri si foarte tineri.
După doua decenii, in anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de tari au transformat “Ziua Pămantului” intr-o manifestare de amploare in istoria omenirii, prin alaturarea lor in dorinta de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.
Evenimentul de mediu a avut un rol important in popularizarea problemelor de mediu.
De altfel, a fost infiintata si o organizatie – Earth Day Organization, care are in prezent filiale in peste 175 de tari.
Sarbatoreste “Ziua Pămantului”!
“Ziua Pămantului” se sarbatoreste si in Romania, desi nu cu amploarea evenimentelor dedicate din alte tari.
Romanii pot contribui individual la acest eveniment printr-un simplu gest, care se poate traduce prin a lasa masina acasa, plantarea unui copac, strangerea gunoaielor din proximitate, actiuni de voluntariat sau transmitarea de mesaje privind importanta protectiei mediului.
Cel mai cuprinzator studiu realizat in acest domeniu, cuprinzand concluziile a peste 1.300 de experti din 95 de tari, demonstreaza ca maniera in care au fost pana acum exploatate resursele naturale, de la petrol la lemn, pune sub semnul intrebarii insasi posibilitatea Terrei de a asigura supravietuirea generatiilor viitoare.
De asemenea, felul in care societatea si-a asigurat in ultimii 50 de ani rezervele de hrana si apa potabila a dus la o adevarata degradare a mediului inconjurator.
La inceputul acestei luni, un alt eveniment dedicat protectiei mediului a avut loc – “Ora Pamantului”, ocazie cu care milioane de oameni din intreaga lume au stins simbolic lumina timp de 60 de minute.
Foto: www.energeia.ro