Aproape 8.000 de scoli din Romania care nu au apa curenta si canalizare vor beneficia, in acest an, de microstatii de epurare, printr-un program derulat exclusiv de Ministerul Educatiei. Aceste unitati scolare se numara printre cele peste 10.000 care nu au autorizatie sanitara, a declarat, pentru "Green Report", ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei.
Text de Roxana Bucata
"Pana acum erau solutii punctuale de tip fosa septica, numai ca acest lucru nu este fezabil la scolile cu o populatie scolara mare pentru ca ar trebui sa vidanjam fosa de doua ori pe saptamana, lucru scump, iar primaria nu are bani", ne-a declarat Cristian Adomnitei.
Programul a demarat deja, in aceasta perioada fiind colectate datele. In prima faza vor fi selectate cate 20 de scoli din fiecare judet, in functie de numarul de elevi. Acestea vor fi grupate fie in unul, fie in doua calupuri
pentru care se vor or ganiza, in primavara, licitatii. Etapa selectarii scolilor nu va dura mai mult de o luna, a precizat Cristian Adomnitei.
Ministrul Educatiei a declarat ca microstatiile de epurare sunt o solutie rentabila, intrucat una costa aproximativ 10.000 de euro. "Imaginati-va ca repararea unei toalete din fundul gradinii la scolile care nu au canalizare ne costa cam un miliard", a subliniat Cristian Adomnitei.
Suma totala a investitiei nu este stabilita deocamdata, dar aceasta se va ridica la cateva zeci de milioane de euro, in functie de banii disponibili. Cristian Adomnitei ne-a spus ca investitia va fi acoperita exclusiv din bugetul ministerului. Totodata, afirma ca este primul care a inceput un astfel de program. "Daca dupa un an nu se intampla nimic, eu sunt vinovat", a mai spus Adomnitei.
Programul este privit cu ochi buni si de ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi. Acesta a declarat, pentru "Green Report", ca programul de instalare a microstatiilor de epurare in scolile fara canalizare este un lucru bun intrucat imbunatateste calitatea educationala si a vietii in scoli.
Attila Korodi a atras insa atentia asupra faptului ca pot fi probleme in ce priveste captarea apei, fiind necesare verificari ale tipurilor de foraje folosite care sa asigure calitatea apei, si nu in ce priveste partea de epurare, intrucat microstatiile sunt sisteme modulare de capacitati mici care nu sunt foarte costisitoare.
Microstatiile de epurare a apei sunt solutii rentabile mai ales in zonele pentru care sunt destinate, zonele rurale, unde sunt 50-60 de copii. Ministrul mediului recunoaste insa ca aceasta solutie este doar una punctuala, care acopera o mica parte a nevoilor, canalizarea fiind o problema extinsa in Romania. Potrivit unui studiu al Institutului National de Statistica, la sfarsitul anului 2006, doar 41,9% din populatia tarii era conectata la un sistem de canalizare.
In ceea ce priveste canalizarea, Attila Korodi ne-a declarat ca MMDD are prevazut un program care se va derula pana in 2018 si prin care vor fi investite 19 miliarde de euro in proiecte privind apa potabila si apa uzata. Pana la sfarsitul programului, toate localitatile cu peste 2.000 de locuitori din Romania trebuie sa fie conectate la sisteme centralizate de apa potabila si canalizare.
In cadrul acestui program, investitiile vor ajunge mai greu in zona rurala, ne-a spus ministrul mediului, satele si comunele fiind ultimele pe lista de prioritati. In astfel de zone, canali za rea va exista spre sfarsitul deceniului viitor. "Pentru aceasta perioada de zece ani, pana in 2018, astfel de solutii, precum programul Ministerului Educatiei de instalare a microstatiilor de epurare, sunt solutii bune", a declarat, pentru "Green Report", Attila Korodi.