Milioane de tone de gaz metan care au fost inmagazinate pe fundul oceanului Arctic ies la suprafata si sunt emise in atmosfera pe masura ce regiunea se incalzeste si gheata se topeste, au avertizat oamenii de stiinta, citati de Daily Telegraph.
Gazul metan este de 20 de ori mai puternic si mai periculos decat dioxidul de carbon (CO2), iar oamenii de stiinta au avertizat ca acesta poate accelera incalzirea globala. De regula, gazul metan este capturat pe fundul marii, gheata de la suprafata nepermitandu-i sa iasa. Dar, pe masura ce aceasta se topeste, gazul este eliberat in atmosfera.
„Ieri am descoperit un teren unde emisiile erau atat de puternica incat gazul nu a avut timp sa se dizolve in apa marii si se ridica la suprafata sub forma unor bule de metan”, a spus Orjan Gustafsson, cercetator de la Universitatea Stockholm din Suedia.
Expertii sunt de parere ca inmagazinarile metanului in subteran au fost responsabile in trecut de cresterile bruste de temperatura de pe glob, de schimbarile climatice si chiar de disparitia anumitor specii.
Potrivit acestora, cantitatea de metan care este emisa in zona arctica si de-a lungul platformei continentale siberiene ar putea echivala cu emisiile tuturor oceanelor din intreaga lume.
Temperaturile din regiunea arctica au crescut cu 4 grade Celsius in ultimele decenii, potrivit oamenilor de stiinta.