Metamorfoza Carbon O

Text de Raul Cazan

Primul edificiu nerezidential fara emisii de carbon si construit pe structura unei vechi cladiri din beton comuniste a fost dat spre buna folosire de catre Regional Environmental Centre la Szentendre, langa Budapesta. Centrul de conferinte este, in fapt, o investitie Brownfield, iar ceea ce face aceasta cladire unica sta in faptul ca isi poate asigura toate operatiile cu o balanta zero a energiei pe termen lung.

Proiectul a fost initiat si finantat in cea mai mare parte de Ministerul italian al Mediului. Pe langa acesta, constructia a fost sustinuta printr-o finantare paralela realizata de Norvegia, Islanda si Liechtenstein prin Mecanismul de Finantare a Ariei Economice Europene (EEA).

Tinta ambitioasa de a atinge o medie anuala de emisii egala cu zero este posibila datorita folosirii simultane a unor tehnici specifice de design, sisteme automatizate de control si surse de energie regenerabile bazate in special pe panouri solare.

Electricitatea necesara pentru sistemele de incalzire si racire ale cladirii, dar si energia sursa pentru a opera sistemul de iluminare si alte echipamente electrice este asigurata de 140 de panouri solare fotovoltaice cu o capacitate nominala de 29 kW. Cu toate acestea, daca electricitatea produsa este insuficienta, sistemul primeste electricitate de la reteaua nationala maghiara. In timpul producerii de energie in surplus, cladirea va vinde electricitate operatorului national.

Pompele de caldura instalate in cladire profita de temperatura anuala relativ constanta din subsol si de diferentele inregistrate in raport cu temperatura exterioara. Diferentele sunt convertite in energie prin intermediul celor 12 tuburi instalate in subsolul cladirii. Fluxul aerului de-a lungul interioarelor cladirii este controlat automatic in functie de numarul oamenilor care se afla inauntru.

Cladirea maximizeaza si utilizarea luminii soarelui. Prin senzorii de lumina care controleaza o serie de "sertare de lumina", interiorul cladirii beneficiaza de soare fara a afecta ochii celor din interior. Folosirea luminii artificiale este in acest fel redusa la minimum.

"Estetica cladirii se inscrie pe calea deschisa la inceputul secolului trecut de cele doua componente noi ale constructiilor: otelul si sticla. Desi sunt materiale excelente, in ultimele decade ele au fost abuzate, iar cladirile de birouri intunecate si pavate cu sticla s-au departat de calitatile materialelor si de protectia naturii", a declarat, pentru "Green Report", liderul proiectului, profesorul Federico Butera de la institutul Politecnico di Milano.

O cladire "carbon O" este "aceea care pentru tot ceea ce se intampla inauntru, de la becuri la televizor si de la computere la filtrul de cafea nu se arde niciun strop de combustibil fosil", adauga Butera. "Atentie la echivocul termenilor care se folosesc pentru a denumi cladirile verzi; simplul fapt ca apa calda vine din surse regenerabile sau plantarea unui gazon, nu acopera intregul complex de conditii care fac cladirea sa fie carbon O", conchide Butera.

Regional Environmental Centre (REC) este o organizatie internationala independenta infiintata in 1990 de Comisia Europeana, Guvernul SUA si Ungaria. In prezent, existenta juridica a REC se bazeaza pe o Carta semnata de guvernele a 29 de tari si de Comisia Europeana. REC are 200 de angajati in 200 de tari. Sediul central al REC este la Szentendre, Ungaria.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri