Lipsa planificarii la nivel central, conflictele interne ministeriale si o dorinta de imbogatire peste noapte sunt cateva dintre problemele de mediu cu care se confrunta China si care nu vor disparea prea curand.
Multe orase din China sunt inecate in smog – chiar si Beijing-ul care va gazdui in 2008 jocurile Olimpice – raurile innegresc, iar zonele verzi sunt defrisate in timp ce economia tarii continua sa creasca exploziv.
Pan Yue, directorul Administratiei Nationale pentru Protectia mediului din China, a spus ca autoritatea pe care o conduce are o putere limitata. In schimb, Yue atrage atentia asupra responsabilitatii pe care guvernul chinez ar trebui sa si-o asume pentru a asigura continuitatea mediului natural.
Pan a adaugat ca proba de mediu pe care trebuie sa o treaca industria inainte de a construi fabrici si mine noi a fost „blocata din fasa si imbrancita de trupe de forta undeva in spate”.
Prin aceasta, Pan vrea sa spuna ca misiunea de a proteja mediul este o misiune imposibila. In absenta unei reglementari a domeniului prin imbunatatirea legilor, companiile fac presiuni pentru a primi autorizatiile de mediu.
"Sunt multe cauze pentru care China are probleme de mediu, dar cea mai serioasa este lipsa unei structuri planificate. Acest fapt a adus cu sine numeroase motive de ingrijorare privind siguranta mediului", a declarat Pan.
Pan a precizat ca, intr-adevar, desi administratia sa a trebuit sa respinga unele proiecte, nu a putut impiedica aparitia concentrata pe anumite zone a unor numeroase fabrici poluante in orase sau provincii. "Nu este o masura rationala sa le inghesuim pe toate in acelasi loc", a declarat Pan, pentru o publicatie cunoscuta ca fiind portavocea partidului comunist chinez.
"Daca o zona poate rezista sau nu unor astfel de proiecte este o intrebare care necesita un studiu de ansamblu al mediului", a adaugat Pan.
Directorul Administratiei de Protectie a Mediului considera ca autoritatile locale sunt mai interesate in castiguri economice pe termen scurt decat in mentinerea sanatatii populatiei si a mediului.
"Aceasta s-a reflectat in faptul ca de doi ani regiunile si departamentele chineze nu au planuri de sprijin pentru activitatile de mediu si au chiar motiv ca sa evite elaborarea unor astfel de documente", a spus Pan.
Normele care vor ajuta la combaterea acestui fenomen trebuia sa fie promulgate in August sau Septembrie, insa au fost amanate din cauza „multor diferente de perspectiva ale anumitor departamente", a mai spus Pan.
El a atras atentia asupra faptului ca "aceste legi nu augmenteaza puterea agentiei de mediu". „Legile sunt concepte, un concept de dezvoltare stiintifica”, a spus Pan referindu-se la politica eco-friendly pe care presedintele Hu Jintao o promoveaza.