Din Piața Tahrir din Cairo și până la Empire State Building din New York, mii de orașe din aproximativ 150 de țări și teritorii urmau să stingă sistemele de iluminare ale monumentelor timp de 60 de minute, începând de la ora locală 20.30.
La Sydney, orașul care a lansat evenimentul în 2007, podul din golf și Opera au fost lăsate în beznă sâmbătă seara, la fel ca cea mai mare parte a zgârie-norilor din oraș, sub privirile locuitorilor ieșiți la un picnic sub clar de lună.
"Vederea de la Operă era fantastică. Se vedea întreaga siluetă a orașului în beznă", a declarat un oficial local din cadrul Fondului Mondial pentru Natură (WWF), organizatorul evenimentului.
Insulele Samoa, în Pacific, au fost primele care au stins lumina, urmate de Noua Zeelandă, ale cărei orașe s-au întunecat brusc.
Marele Turn din Tokyo a fost următorul care a stins sistemul de iluminare nocturn, însă cel al Arborelui Cerului, care cu 634 de metri este cel mai înalt turn de telecomunicații din lume și care urmează să fie inaugurat în mai, a rămas iluminat. "Le vom cere anul viitor să stingă lumina", a declarat purtătorul de cuvânt al WWF Akiko Ishihara.
Zgârie-norii din Hong Kong au fost de asemenea lăsați în beznă, la fel ca unele edificii din Beijing devenite celebre în urma Jocurilor Olimpice, cum ar fi Cuibul Păsărilor sau, în nord, Marele Zid Chinezesc.
În Taiwan, Turnul Taipei 101 și clădirile prezidențiale au participat, de asemenea, la această mișcare.
În Singapore, 32 de centre comerciale și peste 370 de societăți au participat la Ora Pământului, în timp ce în Filipine lumina a fost stinsă în sute de comisariate, "dar nu în celule, pentru a evita ca deținuții să evadeze", a precizat Agrimero Cruz, un purtător de cuvânt al poliției.
La cea de a șasea ediție a operațiunii, în acest an, participă noi sosiți ca Libia, Irak și Stația Spațială Internațională (ISS), care urmărea mișcarea valului de beznă care a cuprins Pământul.
"Nu există un mijloc mai bun pentru ca oamenii să conștientizeze viitorul celei mai frumoase planete din univers", a apreciat astronautul André Kuipers (Olanda) la bordul ISS, care va posta fotografiile pe care le-a realizat la această ediție a Orei Pământului pe Internet, însoțite de comentariile sale.
Anul trecut 5.251 de orașe și 1,8 miliarde de persoane din 135 de țări au participat la eveniment, potrivit WWF.
"Ora Terrei 2012 este celebrarea puterii popoarelor", a apreciat sâmbătă directorul WWF-Australia Dermot O’Gorman. "Sute de milioane de oameni din diferite țări din lume acționează pentru planetă și dincolo de aceste 60 de minute", a subliniat el.
La New Delhi, dacă trei monumente celebre, ca India Gate, au rămas în întuneric pentru o vreme, acest lucru nu schimbă deloc viața cotidiană. "Noi avem numeroase pene de electricitate, deci suntem obișnuiți", a notat Sangeeta Dayal, o locuitoare a capitalei indiene.
La Bombay, locuitorii au organizat defilări cu lumânări pe mai multe străzi.
Începând cu Vladivastokul, port la Pacific, 40 de orașe din Rusia și-au anunțat participarea la stingerea luminii. La Moscova, peste 75 de clădiri și poduri urmau să fie lăsate în beznă.
Luminile s-au stins și la marile turnuri din Dubai, ca Burj Khalifa, cel mai înalt turn din lume, dar și în alte orașe din Orientul Mijlociu. În Maroc, organizații nonguvernamentale (ONG) angajate în dezvoltarea durabilă s-au asociat acestei mișcări în opt orașe, inclusiv la Marrakech, Rabat și Fes.
În Italia, 350 de comune s-au alăturat inițiativei WWF, care vizează edificii celebre cum ar fi Cupola Bazilicii Sfântul Petru și Palatul Quirinal din Roma, Teatrul La Scala din Milano, Turnul din Pisa sau Piața San Marco din Veneția.
Pentru un concert dedicat lumii bicicletei, organizat în fața Castelului Sant’Angelo din Roma, și el lăsat în beznă pentru o oră, electricitatea necesară a fost produsă de bicicletele a 128 de "donatori de energie" recrutați pe Internet.
În Austria, au fost stinse sistemele de iluminare ale Palatului Schönbrunn, primăriei, Președinției Republicii și cancelariei.
Citeste mai mult pe mediafax.ro