Masuri de combatere a desertificarii

O suprafata de peste 1.000 hectare de terenuri degradate din cauza eroziunii solului si a nisipurilor mobile, situate in perimetrul a opt localitati mehedintene, va fi impadurita din aceasta toamna cu puieti forestieri din specii autohtone rezistente la seceta.

Prefectul judetului Mehedinti, Sevastian Bazoi, a solicitat primarilor comunelor Balacita, Corlatel, Gogosu, Gruia, Jiana, Patulele, Vladaia si orasului Vanju Mare, sa intocmeasca fisele de identificare a suprafetelor pe care urmeaza sa se reinfiinteze plantatii de salcam si plop, in special perdele de protectie, astfel incat programul de atenuare a efectelor desertificarii stabilit sa nu fie afectat. "Defrisarile masive au transformat unele suprafete agricole in desert. Solul a devenit arid, unde culturile nu mai sunt posibile. Un rol important l-a avut si lipsa irigatiilor in aceste zone", a precizat prefectul Sevastian Bazoi.

Directia Silvica Mehedinti va cartografia perimetrele distruse de alunecari de teren si puternic afectate de inaintarea nisipurilor si va monitoriza actiunile de impadurire, asigurand totodata si materialul saditor necesar. "Formalitatile scriptice, functionaresti trebuie efectuate in cel mult doua saptamani, mai ales ca pentru lucrarile de plantare a arborilor se aloca fonduri externe", a afirmat Bazoi.

Potrivit acestuia, pana la 31 decembrie 2008 entitatile administrativ-locale respective pot obtine fonduri in valoare de 50.000 dolari nerambursabili fiecare pentru proiecte de mediu derulate prin Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.

In Romania au fost delimitate patru arii geografice eligibile: zona 1 – judetele Bistrita-Nasaud, Suceava, Neamt, Harghita, Mures, Cluj, Salas, Bihor, Satu Mare; zona 2 – Galati, Braila, Tulcea, Constanta; zona 3 – Mehedinti, Caras Severin, Hunedoara; zona 4 – coridorul verde al Dunarii.

Pentru ca un proiect sa primeasca finantare trebuie sa vizeze, obligatoriu, protectia mediului, conservarea biodiversitatii, schimbarile climaterice, managementul durabil al terenurilor si al poluantilor organici. In judetul Mehedinti, daca programul de reconstructie ecologica a unor terenuri propus de prefectul judetului, Sevastian Bazoi, va intarzia sa devina operabil, in cel putin doi ani, alte 5.000 hectare vor intra in categoria inferioara de calitate a solului si nu vor mai fi apte pentru agricultura.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri