MasterPlanul VELO | Sute de km de piste de biciclete pentru viitor

MasterPlanul Velo pentru București a fost dezbătut pentru a patra oară la începutul acestei săptămâni. Proiectul propune dezvoltarea a 150 km de piste de biciclete în rețeaua principală până în 2030. Rețeaua secundară va trebui să însumeze 415 km până în 2035 conform planificării.

La dezbaterea publică au luat parte cetățeni interesați de subiect, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști. Din partea autorităților, au participat Primarul General Interimar Stelian Bujduveanu, Primarul Sectorului 1 George Tuță, Primarul Sectorului 2 Rareș Hopincă și reprezentanți de la fiecare primărie de sector.  

În sala în care a avut loc dezbaterea a fost amenajat un model în mărime naturală al pistelor. Scopul acestei amenajări a fost să le arate cetățenilor dimensiunea reală a viitoarelor piste de biciclete.

Organizatorii au vrut să demonstreze că acestea vor fi suficient de mari pentru siguranța bicicliștilor.

Subiectele pe care cetățenii le-au adus în atenția autorităților au fost:

  • dorința de siguranță a bicicliștilor odată ce rețeaua VELO va fi dezvoltată;
  • problema lipsei conectivității pistelor cu cartierele de case și cartierele rezidențiale în dezvoltare;
  • situația pistelor deja realizate, dar neconforme;
  • dorința ca viitoarele piste să aibă zonă de siguranță.

Ce au declarat autoritățile?

În cadrul discuției s-a pus accent pe responsabilitățile care revin Primăriei Generale și Primăriilor de Sector. Astfel, Primarul General Interimar Stelian Bujduveanu a declarat că scopul comun este ca rezultatele planificării să fie de durată. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de colaborare indiferent de culoarea politică.

Vrem să facem ca acest proiect să dureze o veșnicie, nu trage doar niște dungi pe asfalt”, a spus Stelian Bujduveanu, Primarul General Interimar.Astfel, trebuie să ne gândim cum repartizăm. Pe de o parte suntem noi, Primăria Generală, pe cealaltă sunt primăriile de sector. Noi avem toată deschiderea ca investițiile pentru acest MasterPlan să fie preluate de primarii de sector și să fie agreate de toate forțele politice” afirmă Bujduveanu.

Întrebarea adresată de Green Report a făcut referire la sectorul unde MasterPlanul Velo va fi cel mai greu de implementat. Răspunsul a fost că Sectorul 1 și Sectorul 6 vor întâmpina cele mai multe probleme în implementare. Acest lucru se datorează modului în care sunt organizate cele două sectoare.

Primarul Sectorului 1 George Tuță a declarat: „Noi credem că cel mai greu de implementat acest MasterPlan Velo va fi în Sectorul 1 și Sectorul 6. Aceste zone au foarte puțină rețea principală și foarte multă secundară.

„MasterPlanul Velo ne dă o viziune strategică și niște obiective, nicidecum ce ar trebui să facem în cazuri foarte specifice din București”, a mai spus acesta. 

Ce spun societatea civilă și contestatarii?

Una dintre vocile societății civile prezente la dezbaterea publică a fost Oana Turturică, reprezentantă a Asociației HaiCuBicla. Contactată ulterior de Green Repprt, Oana Turturică a declarat:

„Cel mai mult mi-a plăcut că am putut să spun, uite ce bine că există un partener de discuție la Primăria Generală prin persoana Primarului General Interimar. Acesta a ascultat de societatea civilă și, pentru că totul era lăsat în coadă de pește, a organizat și această dezbatere. Era mare nevoie, de fapt, de discuția asta înainte ca MasterPlanul să intre în Consiliul General.” 

Au existat și voci care s-au opus vehement MasterPlanului Velo în forma sa actuală. Pe 5 iulie, Partidul SENS împreună cu creatorul de conținut GoRider au organizat un protest privind planificarea actuală a pistelor de biciclete.

Conform declarațiilor publice de pe rețelele de socializare: „Partidul SENS solicită piste de biciclete care să fie realizate cu o lățime corespunzătoare, siguranță sporită pentru bicicliști, pietoni și ceilalți participanți la trafic, infrastructură realizată la standarde europene, nu improvizată. 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri