Marius Brînzea, Reciclad’OR: Trecerea de la o economie liniară la economia circulară NU se va realiza în doi-trei ani

Trecerea de la economia liniară la cea circulară NU se va realiza în doi-trei ani, a avertizat Marius Brînzea, director de strategie Reciclad’OR, în cadrul Conferinței Green Report Economia Circulară – de la bune intenții la practică. 

Marius Brînzea a explicat că, în acest moment, ne aflăm într-o economie liniară, adică folosim resursele naturale pentru o producție în masă și, preponderent, produsele sunt aruncate după o singură utilizare. Brînzea a subliniat că este necesară mutarea la un model economic circular, întrucât suntem presați de volumul consumului pe care îl avem, de creșterea demografică accelerată și de limitarea resurselor.

,,Un model economic circular este un model de producție și consum care implică partajarea resurselor, repararea, reutilizarea, recondiționarea și reciclarea materialelor și produselor cât mai mult posibil. Economia circulară presupune extinderea duratei de viață a materialelor și produselor. La nivel de principii, economia circulară presupune ca produsele să fie create pentru reparare, reutilizare, recondiționare. La nivel de principiu de sustenabilitate trebuie să crească durata de viață a acestora și la nivel sistemic să regenerăm sistemele naturale prin menținerea în circuitul economic a cât mai multor produse și materiale„, a declarat Marius Brînzea, în cadrul conferinței Green Report.

Marius Brînzea a mai explicat că, în principal, există cinci modele de economie circulară, dar ele sunt distincte doar din punct de vedere teoretic. Primul model și cel mai popular este modelul circular de aprovizionare, în care se înlocuiesc resursele naturale cu resurse generate de către om. Apoi este modelul de recuperare a resurselor: recuperăm toate produsele și le trimitem la reciclare.

,,Ceea ce presupune ca și schimbare fundamentală sunt următoarele trei modele. Spuneam de reparare, recondiționare și reutilizare. Extinderea duratei de viață este un model extrem de important în economia circulară pentru că trebuie să dezvoltăm produsele și materialele concomitent cu dezvoltarea unor competențe de a le repara, recondiționa și de a le menține cât mai mult în circuitul economic. Următorul model este legat de partajarea resurselor, aici avem clar exemple Uber, Bolt, AirBMB și mai este un model în care nu vom mai cumpăra produse, vom cumpăra servicii: Hilti, HP. Ce înseamnă asta? Nu mai cumpăr o mașină de găurit, ci o închiriez”, a mai spus Marius Brînzea.

Citește și:

Ministrul mediului: SGR va începe fără niciun dubiu la 30 noiembrie, fără perioadă de tranziție

spot_img

Ultimele știri