Marisel – cel mai inalt parc eolian din Europa

In comuna Marisel, judetul Cluj, se va construi cel mai inalt parc eolian din Europa. Acesta va avea 18 turbine eoliene, fiecare cu o capacitate de 45 MW/ora, pe o suprafata de 100 de hectare, la o altitudine de 1.230 metri. Fiecare turbina va masura o suta de metri inaltime, asta insemnand ca eolienele de la Marisel sunt cele mai inalte din Europa.

Primaria comunei a scos la licitatie un caiet de sarcini, si investitorii au aparut. Cea mai buna oferta a fost cea a firmei clujene Ramina Eol, care va investi in noul proiect aproximativ 64 de milioane de euro. "Ramina Eol a avut cel mai bun proiect, cele mai mari investitii si cea mai buna oferta per total, de aceea am ac ceptat propunerea lor. Parcul va face parte din reteaua nationala de energie", a explicat primarul comunei Marisel, Ion Maris.

Contractul de parteneriat semnat intre primarie si Ramina Eol prevede ca, dupa terminarea lucrarilor, in 2010, primaria sa primeasca in fiecare an peste 200.000 euro pentru terenul pe care il pune la dispozitie firmei. De
asemenea, compania s-a angajat sa investeasca in modernizarea scolii, a gradinitei, a dispensarului si cabinetului de stomatologie din co mu na si va construe si drumul de acces catre pasunea alpina unde se vor instala turbi nele. Alte noi investitii se vor face in construirea unui centru comunal si a unui muzeu eolian. Drumul este necesar si pentru sateni, conform spuselor primarului, pentru ca astfel vor avea acces usor pentru a duce oile la pasunat: "Suntem o comunitate pastorala si avem nevoie de drumuri de acces catre pasunile alpine".

Banii pe care primaria ii va primi se vor canaliza tot in investitii pentru infrastructura. "Avem in comuna gospodarii unde nu poti ajunge iarna pentru ca nu exista drumuri bune, aceste drumuri vor fi construite pentru ca, odata cu inceperea generarii de energie eoliana, in 2010, vom primi 200.000 euro pe an si avem ce face cu banii", afirma primarul Ion Maris.

Urmatorul pas in desfasurarea proiectului este efectuarea studiului de vant si a celui de impact asupra mediului, dar edilul este optimist: "Avem in vedere, si sunt foarte importante, studiul impactului asupra mediului si studiul referitor la puterea vantului. In orice caz, nu cred ca vor fi probleme pentru ca vantul bate tot anul la noi in comuna, iar oile pot paste si printre eoliene".

Toader Gherman, administratorul Ramina Eol, a aratat ca firma cauta de mult timp o zona potrivita pentru instalat iile eoliene si este foarte optimist in ceea ce priveste potentialul de la Marisel. Cei de la Ramina Eol sunt, in prezent, in negocieri avansate cu EON Energy din Germania pentru colaborarea in construirea parcului de la Marisel.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri