Marile proiecte de transport europene, un pericol pentru siturile naturale protejate, inclusiv din Romania

"Mega-proiectele" europene de transport, elaborate in spatele usilor inchise, pun in pericol peste o mie de situri naturale protejate de pe continent, avertizeaza o coalitie de organizatii ecologiste, relateaza joi site-ul european EUObserver.

Unele dintre cele mai rare specii de pasari din Europa, printre care gasca cu piept rosu si pelicanul dalmatian, precum si numeroase habitaturi cu o bogata biodiversitate ar putea fi amenintate de cele 21 de "proiecte prioritare" incluse in pachetul de infrastructura Reteaua de transport transeuropean /TEN-T/. Adoptat initial in 1990, TEN-T are ca obiectiv conectarea a zeci de mii de sosele, cai ferate si canale de pe continent pana in 2020.

Spre exemplu, avertizeaza ecologistii, un proiect destinat sa amelioreze navigabilitatea pe 1.600 km din coridorul Rin-Main-Dunare ar putea afecta negativ circa 83 de situri naturale din Olanda, Belgia, Germania, Austria, Slocia si Ungaria, dar si 48 de habitaturi importante ale pasarilor in Bulgaria si Romania.

Aceste pericole sunt evidentiate intr-un nou raport al organizatiei ecologiste Birdlife International, prezentat la 13 mai in Parlamentul European. Militantii ecologisti acuza faptul ca proiectele au fost elaborate "in spatele usilor inchise" si promovate fara nicio analiza a riscurilor economice si de mediu, si cer punerea lor in acord cu programul ecologic european Natura 2000 sau chiar oprirea finantarilor.

Pe de alta parte, Clairie Papazoglou, directorul pentru Europa al BirdLife Interantional, avertizeaza ca "cele 21 de proiecte prioritare analizate reprezinta doar varful aisbergului, implementarea ansamblului retelei TEN-T putand avea efecte mult mai grave".

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri