Marea Britanie este amenintata de inundatii masive

Zonele joase ale Marii Britanii ar putea fi acoperite de apa mai devreme decat se credea in trecut pentru ca ghetarii din Antarctica si Groenlanda se topesc intr-un ritm accelerat, anunta Reuters.

Astfel, Norfolk Broads si estuarul Tamisei ar putea fi distruse in urmatorii 100 de ani, iar orasele Londra, Hull si Portsmouth ar necesita bariere de aparare, care sa previna inundatii devastatoare. In plus, schimbarile climatice vor spori puterea furtunilor formate de-a lungul coastei britanice.

“Este limpede acum ca se vor produce inundatii masive de-a lungul globului. Populatia se deplaseaza catre coasta, ceea ce inseamna ca tot mai multi oameni vor fi amenintati de nivelul in crestere al apelor”, avertizeaza Dr David Vaughan de la British Antarctic Survey, in revista Observer.

Initial, cercetatorii estimau ca nivelul apelor va creste cu 20-60 de centimetri pana in 2100, dar nu au luat in considerare si impactul topirii ghetarilor pentru ca datele pe care le aveau nu erau suficiente. Masuratorile revizuite arata in prezent ca apa va creste cu pana la un metru pana la sfarsitul secolului, cifra confirmata si de US Geological Survey, care anunta ca apa ar putea ajunge chiar la 1,5 metri.

“Schimbarile climatice arata ca furtunile vor creste semnificativ pe masura ce temperatura globala urca. Acestea vor produce vanturi si uragane mai intense, care, la randul lor, vor produce furtuni masive atunci cand ajung deasupra marii”, afirma Dr Colin Brown de la Institution of Mechanical Engineers (IMechE). Fara o investitie majora, estul Angliei ar putea fi afectat foarte grav de aceste fenomene.

ImechE avertizeaza intr-un raport publicat luna trecuta ca infrastructura de transport si sistemul energetic vor fi afectate, in conditiile in care multe linii de cale ferata strabat zone amenintate de inundatii. Institutul a anuntat si ca multe regiuni vor fi abandonate pentru ca protejarea lor ar presupune investitii prea mari.

Aceste avertismente vor fi discutate la conferinta pe tema schimbarilor climatice de la Copenhaga de la sfarsitul saptamanii.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri