Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Județul Maramureș nu are depozit de deșeuri. O parte din gunoaie sunt duse la Oradea, la 200 de kilometri

În județul Maramureș, șase gropi de gunoi au fost teoretic închise, iar deșeurile ar fi trebuit duse la un depozit ecologic care însă nu este gata. Astfel, o parte din deșeuri sunt transportate la 200 de kilometri distanță, la Oradea, iar altele sunt depozitate ilegal.

taxarea la groapă

Cele șase gropi de gunoi au fost închise treptat, începând cu 2014, iar un depozit ecologic de la Sârbi Fărcaşa ar fi trebuit să preia deșeurile începând cu vara lui 2020. Acesta nu doar că nu este gata, dar, potrivit TVR, terenul a suferi alunecări.

În căutarea unei soluții, administrația județeană a decis înființarea la Șomcuta Mare a unui depozit temporar în care să se depoziteze în următorii trei ani deșeurile menajere din întreg județul Maramureș. Decizia a fost agreată inițial de primarul localității, însă acesta s-a răzgândit după ce peste 100 de localnici au protestat față de înființarea depozitului în localitatea lor. Mai mult, încă în primele discuții purtate pe marginea acestui subiect, o firmă privată a anunţat că va cere în instanță blocarea realizării acestui proiect, care îi poate aduce pierderi de milioane de euro, a scris Adevărul. Compania crește afini în zonă tocmai pentru calitatea bună a apei, a aerului și a solului, iar fructele sunt exportate în Vestul Uniunii Europene.

Astfel, în lipsa unei soluții până la terminarea depozitului ecologic, deșeurile din nordul județului sunt transportate la Oradea, la 200 de kilometri. Însă aceasta va fi o opțiune numai până pe 31 martie, iar costurile suplimentare sunt suportate de localnici.

Iar deșeurile din sudul județului sunt depozitate în una dintre vechile gropi, fără autorizație de mediu, în baza unei decizii ilegale a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, scrie 2mnews.ro. Și aici, soluția este valabilă numai până în 15 martie.

În continuare conducerea judeţului poartă discuţii cu primării din teritoriu, cu agenţii economici şi administratorii privaţi ai suprafeţelor de teren pe care pot fi amenajate platforme temporare de depozitare a deşeurilor menajere, scrie Adevărul.

Citește și:

Studiu Protecţia Consumatorului: doar 5,5 kg de deşeuri/cap locuitor nu au ajuns la groapa de gunoi, în prima jumătate a anului 2019

Din 1 februarie 2021, toţi orădenii vor colecta separat biodeşeurile

spot_img

Ultimele știri