Cel mai recent recensamant global al cetaceelor arata ca numarul mamiferelor marine mari, precum balenele cu cocoasa, a crescut, in timp ce alte mamifere mai mici, precum delfinul de rau, au scazut a numar, informeaza BBC News.
„Se pare ca daca protejezi aceste animale, ele isi revin”, a declarat Randall Reeves, reprezentant al Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN). „Ma incurajeaza faptul ca mai multe specii de balene mari care s-au aflat in pericol mult timp arata cresteri constante in ultimele decenii”, a adaugat acesta.
Datele adunate au dus la schimbarea statutului balenei cu cocoasa de la „vulnerabil” la „putin ingrijorator”. Revenirea speciei se datoreaza protejarii fata de vanatorea comerciala. Cu toate acestea, cercetatorii avertizeaza ca recuperarile populatiilor trebuie masurate de-a lungul mai multor decenii, pentru a fi siguri ca este vorba despre un semn de revenire si nu doar o variatie.
Descoperirea va avea impact asupra conflictului dintre natiunile pro si contra vanatorii de balene. In timp ce natiunile care sustin vanatoarea ar putea considera ca in prezent vanatoarea balenelor ar fi sustenabila, natiunile care se impotrivesc vanatorii ar putea sustine ca revenirea se datoreaza interdictiei vanatorii, iar permiterea acesteia ar duce din nou la periclitarea populatiilor de balene.
In ciuda cresterii numarului de balene mari, recensamantul arata ca aproape un sfert din cele 86 de specii numarate se afla in pericol de extinctie, noua dintre acestea fiind listate ca „periclitate” sau „serios periclitate”.
Desi principala amenintare care planeaza asupra speciilor o reprezinta plasele pescarilor, Reeves adauga ca zgomotul este un alt factor. De asemenea, schimbarile climatice duc la schimbarea comportamentului balenelor, lucru care le creste expunerea fata de noi boli.
Foto: BBC