Actiunile de curatare a albiei si malurilor Oltului de deseuri au fost finalizate in Harghita, la ele participand aproximativ doua mii de voluntari, informeaza Agerpres.
Lucratorii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Harghita au reusit sa indeparteze deseurilor care blocau raul Olt in aval de Miercurea Ciuc. Potrivit conducerii SGA, actiunea a durat zece zile, la ea participand angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor, elevi de la scolile si liceele din Miercurea Ciuc, voluntari ai organizatiilor neguvernamentale din municipiu, precum si jurnalisti de la cotidianul local "Hargita Nepe".
Flacoanele de plastic au fost predate unei firme care se ocupa de valorificarea lor, iar celelalte deseuri au fost transportate la rampa de gunoi a municipiului Miercurea Ciuc de catre lucratorii Sistemului de Gospodarire a Apelor si firma de salubrizare din oras.
"Este pentru prima data cand ne confruntam cu o asemenea situatie. Speram ca oamenii vor incepe sa inteleaga ce inseamna apele curate si nu le vor mai folosi ca depozite de deseuri. Este foarte important sa lasam un mediu curat generatiilor care vin dupa noi si sa acordam o atentie sporita protectiei naturii", au declarat reprezentantii conducerii SGA Harghita.
Si actiunea de ecologizare a malurilor si albiei Oltului, initiata de fabrica de imbuteliere a apei minerale din Baile Tusnad s-a dovedit a fi un succes. Igienizarea, organizata cu ocazia Zilei Pamantului, s-a desfasurat pe o lungime de 56 de kilometri, de la Sandominic, aproape de izvoarele Oltului, pana la iesirea raului din judet, iar la ea au luat parte 1.800 de voluntari. In urma actiunii s-au adunat 1.200 de saci de deseuri menajere si 30 metri cubi de deseuri de plastic, care au fost transportati la rampa de gunoi a municipiului Miercurea Ciuc.
"Actiunea va continua prin organizarea unui forum civil, in cadrul caruia vom incerca sa dezvoltam strategii, cu conducerea fiecarei localitati in parte, pentru a sista aruncarea si depozitarea ilegala a deseurilor sau pentru a stabili masuri preventive in acest scop ", a afirmat Voloncs Csaba, responsabil pe probleme de mediu al firmei.
Fabrica de imbuteliere a apei minerale Tusnad efectueaza de aproximativ sapte ani, in fiecare primavara, curatenie de primavara pe valea Oltului. La actiunea de anul trecut, care a vizat curatarea malurilor si albiei raului Olt, intre Miercurea Ciuc si Baile Tusnad, au participat 700 de persoane si au fost adunate aproximativ 18 tone de deseuri. Totodata, de cativa ani, de Ziua Pamantului, angajatii firmei se deplaseaza cu bicicleta la serviciu, de la Miercurea Ciuc la Tusnadu Nou.
Foto: Flickr