Make pollution great! – again? Politicile de mediu în timpurile lui Trump

(Re)venirea lui Trump la Casa Albă, în funcția de Președinte al S.U.A., a născut numeroase controverse. Mediul este un domeniu pe care Trump pare că nu l-a plăcut deloc în primul mandat și declarațiile sale recente ne face să credem că  politicile de mediu din al doilea mandat nu vor fi orientate prea mult în scopul naturii, ci mai degrabă în scopul banilor.

Primul mandat Donald Trump

Conceptul de încălzire globală a fost creat de și pentru chinezi pentru a face ca producția americană să devină necompetitivă”, posta Trump pe Twitter în 2012.  

Viziunile lui Trump în ceea ce privește mediul au putut fi observate încă dinainte să fie văzut ca un viitor președinte al Americii.         

În campania din 2016, el declara că va scăpa de orice formă a Departamentului de Protecție a Mediului.

Cel mai șocant lucru în ceea ce privește politicile mediu pe care Trump le-a avut în perioada 2017-2021 a fost să scoată Statele Unite ale Americii din Pactul de la Paris, un tratat international care acopera schimbarile climatice, si fondurile alocate strategiilor de mitigare si adaptaere. Retragerea din Pactul de la Paris a fost transmisa formal pe 4 noiembrie 2019, iar retragerea oficială s-a produs pe 4 noiembrie 2020. În tot acest timp, S.U.A. a fost obligată să transmită emisiile produse.  

În 2018 și 2019, Trump a fost singurul lider a G7 care nu a participat la întâlniri. Asta pentru că subiectele întâlnirilor erau: schimbările climatice, biodiversitatea și încălzirea oceanelor. Totuși, în urma unor declarații, el se autointitula „ecologist”.

Trump pare că nu e foarte diferit de o parte dintre politicienii europeni. Unul dintre inamicii săi principali a fost energie eoliană. Acesta a spus în discursurile sale că zgomotul produs de turbinele eoliene cauzează cancer sau îi face pe oameni să înnebunească, chiar dacă nu există niciun argument sau studiu care să confirme aceste spuse.  De asemenea, el a declarat că, în cazul în care o casă se află în vecinătatea unei eoliene, prețul pământului scade cu 75%.

Totuși, este important de menționat că, în primul său mandat, Trump a dat undă verde și pentru numeroase proiecte și finanțări pentru proiecte de mediu. Unul dintre aceste proiecte a fost Great American Outdoors Act, semnată în 2020, care privește conservarea zonelor naturale din America. Această lege prevede utilizarea a până la 1,9 miliarde de dolari/an pentru întreținerea necesară a instalațiilor și infrastructurii critice parcurilor naționale.

De asemenea, legea autorizează utilizarea a 900 de milioane de dolari, bani proveniți din exploatările offshore de petrol și gaze naturale, pentru a finanța permanent Fondul de conservare a terenurilor și a apei, pentru a investi în oportunități de conservare și recreere în întreaga țară.  

Criticii însă acestea drept proiecte folosite mai degrabă pe post de greenwashing, distrugând unele zone din țară prin exploatarea și utilizarea de combustibili fosili.

Foto: Ziar cu știri despre Donald Trump de când ar fi fost votat să plece din funcția de Președinte al S.U.A. din primul său mandat, 10 noiembrie 2020 Sursa: conceptphoto.info | Flickr
Foto: Ziar cu știri despre Donald Trump de când ar fi fost votat să plece din funcția de Președinte al S.U.A. din primul său mandat, 10 noiembrie 2020 Sursa: conceptphoto.info | Flickr

Promisiunile oferite în campanie

Planul cu care Trump a venit pentru a câștiga alegerile din S.U.A. a cuprins numeroase probleme cu care societatea americană se confruntă, iar economia a avut un subiect central. Politicile de mediu pare că nu și-au putut face loc în ceea ce se numește „2024 GOP PLATFORM MAKE AMERICA GREAT AGAIN!”.

Energia este menționată chiar din primul punct al primului capitol („ ÎNFRÂNGEREA INFLAȚIEI ȘI SCĂDEREA RAPIDĂ A TUTUROR PREȚURILOR” – „DEFEAT INFLATION AND QUICKLY BRING DOWN ALL PRICES”). Acest punct privitor la energie amintește de faptul că, în ultimul mandat al lui Trump, S.U.A. a fost numărul unu mondial în ceea ce privește producția de petrol și gaze naturale (fosile). Dorința din planul de guvernare este ca S.U.A. să își reia locul pe podiumul de producție a energiei din surse poluante. De asemenea, planul este ca America să renunțe la „ Socialist Green New Deal” – Noul Acord Verde Socialist. 

Este menționat ca producția energiei să fie din toate sursele, inclusiv cea nucleară.

În ceea ce privește promisiunile, Trump și echipa lui au folosit adjective la superlativ pentru a se referi la energie provenită din surse poluante. Cuvinte precum „dezlănțuire”, (energia)  „abundentă”, „de încredere” și „accesibilă” au fost folosite pentru a-i face pe americani să înțeleagă care este planul viitorului președinte. 

Energia mai apare o dată la capitolul „CONSTRUIREA CELEI MAI MARI ECONOMII DIN ISTORIE” („CHAPTER THREE: BUILD THE GREATEST ECONOMY IN HISTORY”). Sunt promise ridicarea restricțiilor privind generarea de energie din resurse poluante și creșterea producției de energie. Planul este ca, inițial, America să devină independentă din punct de vedere energetic, urmând ca apoi să devină dominantă în acest sector.  

Este punctat și faptul că prețul la energie va ajunge sub „minimele record atinse în timpul primului mandat al președintelui Trump”.

Aceste minime record atinse nu au fost înregistrate sub mandatul lui Trump. Conform datelor oferite și analizate de Federal Reserve Bank of St. Louis, cel mai mic preț al energiei din ultimii 10 ani a fost înregistrat în noiembrie 2016 cu o sumă de 0.131 Kw-oră. 

În schimb, dacă analizăm graficul oferit de Federal Reserve Bank of St. Louis, poate fi ușor observat faptul că, sub administrația Biden, prețurile la energie au crescut considerabil, de la 0.143 maxima administrației Trump trecute până la 0.178 maxima. (https://fred.stlouisfed.org/series/APU000072610#) 

Un alt punct interesant de analizat este punctul 3 din capitolul 5: PROTEJAREA LUCRĂTORILOR ȘI AGRICULTORILOR AMERICANI ÎMPOTRIVA COMERȚULUI NELOIAL. Punctul prevede că republicanii, prin politicile lor, vor anula reglemetările „dăunătoare” privind automobilele eletrice, punând accent în principal pe reconsolidarea industriei auto americane.  

În cazul în care reglementările „dăunătoare” din industria de autoturisme electrice vor fi anulate, cea mai afectată firmă va fi Tesla, deținută de Elon Musk, unul dintre apropriații și susținătorii cei mai vizibili ai lui Trump în această campanie. 

Dar, în declarațiile din timpul campaniei, Donald Trump afirma că el este pro-mașini electrice, dar asta doar pentru că Musk l-a susținut și nu are de ales. A adăugat și că este pro-mașini electrice doar într-o mică parte, iar cetățenii americani pot să aibă orice fel de mașină își doresc.  

Relația cu Elon Musk

Pentru a înțelege care vor fi politicile lui Donald Trump este nevoie să analizăm și relația dintre el și unul dintre cei mai importanți oameni din jurul său în această campanie și care va face parte și din viitorul său cabinet – Elon Musk.  

Trump își dorește ca Musk să dețină portofoliul de eficiență guvernamentală alături de Vivek Ramaswamy, un cunoscut negaționist al schimbărilor climatice.

Cel mai bogat om al lumii are o influență majoră asupra lui Trump, chiar dacă acesta nu lasă loc să se înțeleagă asta. Politico spunea despre Elon Musk, în august 2024, că poate fi singura persoană de care Trump va asculta în ceea ce privește mediul.

Într-o discuție live avută cu Trump în august pe platforma X, Musk zicea: „Dacă am înceta să mai folosim petrolul și gazele chiar acum, am muri cu toții de foame și economia s-ar prăbuși… Încă mai avem destul timp… nu trebuie să ne grăbim și nu trebuie să împiedicăm fermierii să facă agricultură sau să împiedicăm oamenii să mănânce fripturi sau chestii de genul acesta.”

Elon Musk pare că își schimbă perspectiva total, după ce, în ultima perioadă, prin postările sale de pe X se poate observa că susține politicienii de extremă dreapta din țările europene.

Schimbările de perspectivă a lui Elon Musk sunt complet neașteptate și bruște. În 2017, într-o postare pe X, el critica decizia lui Trump de a scoate S.U.A. din Pactul de la Paris – „Schimbările climatice sunt reale. Părăsirea Parisului (n.e. Pactului de la Paris) nu este bun nici pentru America, nici pentru restul lumii.” 

La ce ne așteptăm în al doilea mandat

Începerea celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump a coincis și cu una dintre cele mai mari dezastre naturale petrecute în ultima perioadă în S.U.A. – incediile din California.

Chiar dacă Biden a reintrodus S.U.A. în Pactul de la Paris, este clar că una dintre primele decizii pe care Trump le va lua în domeniul mediului va fi să scoată America din acordul internațional.  

Ziua 1 a mandatului lui Trump este ziua celor mai mari promisiuni. Trump a anunțat că va lua numeroase decizii esențiale pentru viitorul Americii încă din prima zi.  

Una dintre promisiuni se referă la „Noua Escrocherie Verde” care afectează direct familiile americane. Într-una dintre întâlnirile de campanie din octombrie, președintele ales declara că ordinele sale executive din prima zi vor fi dedicate ridicării restricțiilor îndreptate împotriva combustibililor fosili.  

Astfel, producția de combustibili fosili, extinderea forajului petrolier și anularea interdicțiilor privind forajul offshore par să fie în capul listei sale de priorități.  

ZIUA 1 A MANDATULUI 

Ieri, 20 ianuarie, Trump a fost investit și pare că și-a ținut promisiunile în ceea ce privește deciziile executive luate. Printre deciziile de mediu și energie semnate ieri de cel de-al 47 președinte al S.U.A. se numără: 

Trebuie să ne așteptăm ca, în acest mandat, pe fondul puterii crescute a lui Trump și a apropriațiilor săi, a creșterii puterii partidelor de extremă dreapta și a suveraniștilor în Europa, bătălia împotriva schimbărilor climatice să fie grav afectată de teorii ale conspirației și scăderea încrederii oamenilor.  

Există numeroase controverse în ceea ce privește politicile de mediu și energie și viitorul lor în America. De la schimbările bruște de viziune ale lui Musk, unul dintre oamenii cheie a lui Trump, până la negarea președintelui a nevoii de combatere a schimbărilor climatice, S.U.A. pare să meargă pe o pantă descendentă.  


#schimbarileclimaticesiTrump #donaldtrumppresedinte #parisagreement #climatedumping #internationalclimateagrements #USpresidency #makeamericagreatagain #nouaescrocherieverde 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri