Statele membre ale Uniunii Europene care s-au angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 8 procente in perioada 2008 – 2012 se afla in grafic’pentru atingerea obiectivului initial, ca urmare a adoptarii unor masuri suplimentare, a anuntat marti Comisia Europeana.
"Ultimele prognoze arata ca tinta stabilita in Protocolul de la Kyoto va fi realizata odata ce statele membre adopta si pun in aplicare masurile suplimentare aflate in prezent in discutie", a spus comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.
El a adaugat ca "obiectivul viitorului acord care va inlocui Protocolul de la Kyoto trebuie sa fie limitarea incalzirii planetei cu 2 grade Celsius in comparatie cu temperaturile din perioada pre-industriala, pentru a se evita efectele cele mai grave ale schimbarilro climatice".
Executivul comunitar a declarat ca emisiile de gaze cu efect de sera din cele 15 state ce erau membre ale UE inainte de 2004 vor fi reduse cu 7,4 la suta in 2010 in comparatie cu 1990, asa cum este stabilit in Protocolul de la Kyoto. Aceste previziuni, realizate pe baza datelor colectate de la guvernele statelor membre, sunt fundamentate pe masurile actuale adoptate de acestea si pe achizitionarea cotelor de emisii de dioxid de carbon.
La nivelul UE-15, Finlanda inregistreaza un record absolut legat de reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, daca tendintele actuale se mentin fiind prevazuta o scadere cu 60 la suta pana in 2010 a nivelului emisiilor din 1990.
Spre deosebire de Germania si de noile state membre, Franta produce mai putine gaze cu efect
de sera pe locuitor gratie parcului sau nuclear. In schimb, anumite tari, ca Spania, crestere estimata la 29 la suta a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2010, Portugalia, crestere de 23 la suta, si Malta cu o crestere de 123 la suta, inregistreaza derapaje si vor trebui sa adopte in cat mai scurt timp masuri suplimentare.
In ce priveste statele care au aderat la Uniune dupa 2004, nu a fost asumat niciun angajament colectiv, dar ele s-au angajat individual sa urmeze aceeasi tendinta. De exemplu, in cazul Bulgariei, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera va fi de 41 la suta pana in 2010.
Dupa cum a precizat executivul comunitar, in cazul adoptarii rapide a unor masuri suplimentare precum includerea gazelor emise de avioane in schema de tranzactionare a emisiilor poluante, in 2010 s-ar putea realiza chiar o reducere de 11,4 la suta a emisiilor de gaze cu efect de sera.