Majoretele Apa Nova sustin colectarea selectiva

Echipa de majorete a companiei Apa Nova a fost marea atractie a evenimentului Recicloniada, organizat vineri in centrul vechi al Capitalei.

Fetele de la Apa Nova ii incurajeaza pe bucuresteni sa colecteze selectiv deseurile, in cadrul unei campanii de educatie ecologica devenita deja traditionala.

Reciclarea trebuie sa devina un stil de viata

„Reciclarea nu mai trebuie privita ca o moda, ci ca un stil de viata. Evenimentul nostru a ajuns deja la a treia editie si vrem ca din ce in ce mai multi bucuresteni sa constientizeze importanta colectarii selective si a reciclarii. Pe durata evenimentului le vom pune la dispozitie infrastructura specifica si le vom oferi informatii despre cum pot colecta eficient si corect. Reciclarea nu trebuie sa fie o povara si de aceea ne-am gandit sa ii asociem o latura distractiva. Astfel, am pregatit o varietate de activitati si concursuri cu premii in cadrul evenimentului”, declara Bruno Roche, director general Apa Nova Bucuresti.

Bucurestenii care au venit sa predea la Recicloniada cate un deseu din fiecare categorie – hartie, plastic, sticla, metal, DEEE (electrice, electronica si electrocasnice) au intrat automat in tombola cu premii la unele dintre cele mai asteptate concerte ale verii. Vor avea sansa de a castiga prin tragere la sorti 3 premii a cate 5 invitatii la una dintre zilele festivalului B’estFest precum si marele premiu – 5 invitatii la VIP pentru concertul Red Hot Chili Peppers.

O alta initiativa apartine hypermarketului Praktiker, care a oferit vouchere de cumparaturi celor care au venit sa predea becuri arse sau unelte electrice uzate.

Pentru a completa programul eco al zilei, in Lipscani a fost amenajat si un centru de bike-sharing gratuit, organizat de Raiffeisen Bank si Green Revolution, care a oferit spre inchiriere biciclete.

De la ora 18, in zona Lipscani s-au desfasurat concerte ale trupelor Animal X si Sistem.

Unii romani colecteaza deseuri, altii le arunca in canal

Potrivit datelor oferite de Eco-Rom Ambalaje, in anul 2011 populatia Romaniei cu acces la servicii de colectare separata a deseurilor a colectat selectiv cu 40 la suta mai multe deseuri decat in anul 2010. In Bucuresti, Eco-Rom Ambalaje pune la dispozitie 450 de baterii de containere, precum si servicii de colectare selectiva in saci. Cantitatile de deseuri de plastic, sticla, hartie – carton si metal colectate prin aceste sisteme au totalizat sase milioane de kilograme, cu 58 la suta mai mult decat in anul anterior.

Pentru romani, colectarea selectiva nu mai este o optiune, ci o obligatie impusa de apartenenta la UE, atrage atentia Lorita Constantinescu, purtator de cuvant Eco-Rom Ambalaje: “Pana in 2015 trebuie sa acoperim prin colectare selectiva intreg teritoriul national, iar pana in 2020 trebuie sa dovedim ca am reciclat 50 la suta din deseurile menajere”.

Implicarea Apa Nova in actiunile de promovare a colectarii deseurilor este fireasca, in conditiile in care, cel putin in Municipiul Bucuresti, Apa Nova este victima lipsei de educatie ecologica a populatiei.

“15 pana la 20 de mii de metri cubi de deseuri scoatem anual din reteaua de canalizare a Capitalei. Acestora li se vor adauga o cantitate estimata de 40.000 de metri cubi de deseuri, pe care o vom extrage din caseta colectoare”, a precizat, pentru Green Report, Epsica Chiru (foto stanga), purtator de cuvant Apa Nova Bucuresti.

“Multi locuitori considera ca reteaua de canalizare este groapa de gunoi a orasului. Reteaua de canalizare nu este facuta sa preia deseuri solide”, a avertizat Bruno Roche (foto dreapta), director general Apa Nova, in cadrul evenimentului Recicloniada. Bruno Roche considera ca primul gest care trebuie sa intre in obisnuinta romanilor este cel de a depune gunoiul la tomberon, iar pasul urmator este colectarea selectiva.

“Deseurile reciclate reprezinta o materie prima secundara, alternativa la resursele naturale”, a explicat Lorita Constantinescu. O “traducere” directa in bani a oferit astazi Serban Copot, presedintele Asociatiei Generatia Verde: “50 de doze de aluminiu fac un kilogram, iar un kilogram de deseuri din aluminiu valoreaza doi lei”.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Reciclarea, ecuatie nerezolvata pentru bucuresteni

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri