Majorare pentru sustinerea energiei din regenerabile

Tariful pentru energia electrica a fost majorat cu 5% incepand cu 1 iulie 2012, unul din motivele invocate fiind si sustinerea cantitatilor de energie electrica produse din surse regenerabile, potrivit Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

“Modificarile preturilor si tarifelor reglementate sunt, in principal, motivate de necesitatea de corelare a costurilor cu producerea, transportul si distributia energiei electrice cu rata inflatiei care, cumulate pe anii 2010 si 2011, a depasit 13% (…), necesitatea de respectare a prevederilor din Acordul preventive pentru Romania si Fondul Monetar International (…) sustinerea cantitatilor de energie electrica prognozate a fi produse din surse regenerabile in anul 2012 (cca. 2,5 TWh)”, spun reprezentantii ANRE.

In asteptarea noilor recomandari pentru sustinerea sectorului regenerabile

Reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au declarat, pentru Green Report, ca la sfarsitul primului semestru al anului in curs institutia va publica rezultatele primei analize de supracompensare. Aceasta analiza se realizeaza pentru toate tehnologiile beneficiare ale schemei de sprijin, iar rezultatele sale ar trebui sa se aplice tuturor tehnologiilor in cazul carora ar rezulta necesitatea reducerii numarului de certificate verzi.

"Veniturile si costurile de productie vor fi monitorizate anual si nivelul suportului pentru noii beneficiari va fi adaptat in cazul in care se identifica un risc de supracompensare. ANRE propune masuri de reducere a numarului de certificate verzi care urmeaza sa fie acordate noilor participanti la schema. Masurile respective se adopta de catre Guvern si vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie a anului urmator", au spus reprezentantii ANRE.

Deoarece schema de sprijin a intrat in vigoare in toamna anului 2011, metodologia de monitorizare, care trebuia sa tina seama de legislatia
secundara asociata, a fost emisa ulterior, la inceputul anului 2012.

"Pentru a respecta obligatiile asumate fata de Comisia Europeana de a reevalua in fiecare an numarul de CV acordate pentru evitarea supracompensarii, analiza care ar fi trebuit realizata in toamna anului 2011 a fost decalata pentru primul semestru al anului 2012, bazandu-se in principal pe informatii aferente anului 2011 si urmand ca rezultatele sale sa se aplice din anul 2013, in urma unei hotarari de Guvern", au explicat reprezentantii institutiei.

Potrivit informatiilor furnizate de ANRE, in urma realizarii analizei de supracompensare se poate propune doar reducerea numarului de certificate verzi (CV) ce se acorda participantilor intrati ulterior in schema, pentru una sau mai multe tehnologii. Reducerea valorii certificatelor verzi i-ar afecta si pe participantii intrati deja in schema, precum si tehnologiile in cazul carora nu se constata supracompensarea, iar aceasta masura nu este prevazuta in legislatia actuala aferenta promovarii E-SRE.

Foto: renewables-energy.net

Cosmin Zaharia 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri