Mai putine certificate verzi, incepand cu 1 iulie

Guvernul a adopta proiectul de ordonata de urgenta care prevede amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie din surse regenerabile: hidro, solar si eolian.

Este important sa avem un pret al energiei care sa asigure sustenabilitatea industriala, in primul rand, avem mari unitati producatoare care, daca nu luam aceasta masura, practic, au pierderi si închid portile. Si, evident, vorbesc si de pretul pentru populatie”, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.

Principala prevedere a noii legi consta in amanarea temporara, incepand cu 01.07.2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi); recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31.03.2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 01.01.2018 pentru centralele eoliene.

De asemenea, se prevede limitarea acreditarii centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate in centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER)

Totodata, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei(ANRE)va monitoriza semestrial investitiile, ceea ce va permite aplicarea imediata a mecanismului de ajustare a supracompensarii. De asemenea, institurtia va fi obligata sa reglemnteze prin cote anuale cantitatea de energie electrica din surse regenerabile care se va prelua in Sistemul Electroenergetic National.

O alta prevedere a ordonatei consta in tranzactionarea, de o maniera transparenta, direct intre producatori si furnizori, a certificatelor verzi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri