Pescuitul de ton din oceanul Indian a scazut brusc in ultimii doi ani, insa parerile expertilor sunt impartite in ceea ce priveste amenintarea industriei de 6 milioane de dolari a regiunii, informeaza Reuters.
Conservationistii sunt de parere ca exploatarile necontrolate sunt responsabile pentru acest lucru, in timp ce alti experti dau vina pe incalzirea globala.
Pescuitul de ton din oceanul Indian a scazut cu o treime fata de anul trecut. Indicatori timpurii pentru acest an aratau ca pescuitul este sub media recenta, potrivt liderului Comisiei pentru tonul oceanic, Alejandro Anganuzzi.
Alti determinanti precum schimbari ale vitezei vantului, curenti sau impactul pradatorilor ar putea, totodata, sa contribuie la acest fenomen.
Luna trecuta, in UE a fost interzis pescuitul tonului in estul oceanului Atlantic si in marea Mediterana pentru stoparea pescuitului excesiv al unei specii care este foare aproape de extinctie.
Recompensele pentru pescari raman mari. De asemenea, preturile tonului s-au triplat fata de anul trecut. In Japonia, unde acest peste este foarte cautat pentru sushi, tonul de inalta calitate costa pana la 100.000 de dolari bucata.
Tonul este un peste pelagic, aflat in permanenta miscare in cautarea prazii, poate fi intalnit din mijlocul oceanului pana in tarmul plajelor, de la suprafata apei pana la 3.000 de metri adancime umbland adesea in grupuri formate pe marimi.
Foto: Reuters