Tarile industrializate, semnatare ale Protocolului Kyoto pentru combaterea schimbarilor climatice, isi pot depasi obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera daca noile strategii functioneaza conform planului, a anuntat Secretariatul pe teme climatice al Natiunilor Unite, informeaza Reuters.
Totodata, Secretariatul a atras atentia ca emisiile au crescut din 2000 in multe tari, mai ales in fostul bloc sovietic unde economiile nationale au recuperat dupa colapsul industrial din anii 90.
Secretariatul a preconizat ca aproape 40 de tari semnatare ale Protocolului Kyoto ar putea sa-si reduca emisiile cu 11 procente fata de nivelul din 1990 pana in 2008 – 2012, depasind obiectivul de la Kyoto de reducere cu cel putin 5 procente.
Masurile luate de tarile care ar putea depasi obiectivele constau in mecanisme financiare, precum taxe de carbon sau alocatii de emisii, dar si promovarea noilor tehnologii prietenoase cu mediul, mai ales pentru reducerea utilizarii combustibililor fosili. Daca natiunile semnatare vor aplica masuri suplimentare, ar putea sa-si reduca emisiile cu 15 procente pana in 2008 – 2012.
De asemenea, Secretariatul a mai anuntat ca performantele preconizate se vor situa intr-un interval foarte mare – de la o reducere a emisiilor cu 56% in Estonia la o crestere a emisiilor cu 53% in Spania.
Secretariatul a anuntat la inceputul lunii ca emisiile din tarile industrializate au crescut la 18,2 miliarde de tone in 2005 fata de 18,1 miliarde in 2004 si sunt cu doar 2,8% mai mici decat cele din 1990 – 18,7 miliarde. Se preconizeaza ca emisiile Statelor Unite, cel mai mare poluator al lumii, vor fi cu 26% mai mari decat cele din 1990 pana in 2008 – 2012.
„Pentru totalitatea tarilor semnatare ale Protocolului Kyoto, reducerea cu 15 procente a emisiilor este fezabila daca vor fi planificate si implementate strategii aditionale”, a declarat Yvo de Boer, directorul Secretariatului. „Dar nu trebuie sa ascundem faptul ca ne confruntam cu o crestere continua a emisiilor in unele tari si ca trebuie sa faca mai mult pentru a tine in frau aceste emisii”, a adaugat acesta.
Yvo de Boer a mai spus ca au fost implementate peste 1000 de strategii si masuri si ca sectorul transporturilor ramane principal provocare pentru reducerea emisiilor.
Foto: Reuters