Mai multe cursuri de apa din tara nu au fost curatate corect sau chiar deloc, au descoperit inspectorii Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), informeaza institutia prin intermediul unui comunicat de presa.
„Zonele critice” gasite de ANAR – zone unde s-au gasit depozite vegetale, lemnoase sau menajere – sunt cauzate fie de inexistenta firmelor de salubrizare, fie lipsa de eficienta a acestor servicii nefiind prevazute puncte terminus pentru depozitarea deseurilor, arata comunicatul ANAR.
De exemplu in judetul Ilfov, comuna Cernica, ANAR a constatat depuneri permanente de materiale de constructie, pamant si deseuri menajere, pe malul si in apa lacului Cernica. In urma controalelor si avertismentelor repetate transmise de Inspectorii ANAR, atat pe tot parcursul anului 2007 si la inceputul lui 2008, primaria Cernica a fost amendata ieri cu amenda maxima de 80.000 lei.
In judetul Cluj, se mentine critica zona Maguri-Racatau-Somesul rece-Gilau, in bazinul superior al Somesului Mic, unde s-au degajat saptamana trecuta peste 60 mc de deseuri menajere, vegetale si PET-uri, in special din zonele podurilor pentru a asigura sectiunile de scurgere a apei.
In judetul Maramures se mentine ca zona critica bazinul superior al raului Viseu, unde s-au identificat peste 600 mc de deseuri, mai ales in zona localitatii Borsa.
Tot critica este si zona rutei Maieru- Sangeorz Bai- Nasaud. De asemenea, sunt depozite de deseuri pe raul Rebra (in localitatile Parva si Rebra), raul Salauta (in localitatile Romuli, Pelciu, Cosbuc), raul Sieu (in localitatile Sieutereag, Sieu- Magherus, Sieu), raul Budac (in localitatile Budacul de Jos).
In judetul Dolj, au fost colectate aproape 230 mc deseuri, din care cele mai multe au fost recoltate pe raul Jiu, la Racari (35 mc) si la Bucavat (24 mc).
In judetul Sibiu, pe malul drept al raului Olt si pe raul Sadu, la confluenta cu Cibin, exista depozite de deseuri la iesirea din localitatea Boita.
In judetul Timis, in sectoarele Sanmihaiu Roman si Topolovat, respectiv pe raza municipiilor Timisoara si Lugoj, s-au colectat saptamana trecuta peste 36 mc de deseuri (resturi vegetale, resturi menajere, PET-uri, material lemnos).
De pe malurile si albiile raurilor Caras, Cerna, Minis, Barzava-pod Moniom, s-au strans peste 24 mc de deseuri (resturi menajere, PET-uri, materiale lemnoase, pungi de plastic, ambalaje, cauciucuri) numai in perioada 11-15 februarie 2008.
„Autoritatile locale trebuie se conformeze recomandarilor si avertismentelor primite de la echipele mixte, iar, pe termen lung, trebuie sa gandeasca proiecte fezabile, care sa atraga fonduri. Este o problema care trebuie rezolvata cat mai bine si repede cu putinta”, a declarat Marius Postelnicescu, director general ANAR.
In aceasta perioada, sunt verificate prin sondaj raul Bistrita (la Ilisua si Tarlisua), Spermezeu, in judetul Bistrita Nasaud, pe raurile Viseul Superior, Vaser, Cisla, Ronisoara , judetul Maramures, Crisul Alb, Superior si afluentii (judetul Arad si Hunedoara), Aries (judetul Alba), Ghimbasel, Bogata, Turcu, Olt (judetul Brasov) si raul Negru si afluenti (judetul Covasna). La aceastea, se adauga toate zonele critice semnalate de reprezentantii Sistemelor de Gospodarire a Apelor.