Mai bine responsabil, decat activist

Stefan Matei este vocalistul trupei de indie rock Les Elephants Bizarres si student la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica„I.L. Caragiale”. Chiar daca trupa in care canta nu transmite vreunmesaj eco explicit, Stefan sicolegii lui de formatie cred ca estemai important sa constientizezi efectele actiunilor proprii asupra mediului si sa te comportiresponsabil decat sa te afisezi ca mare activist.

Ca om de film, nu prea am legatura cu ecologia. Cel putin, nu direct. Totusi jobul m-a dus, la un moment dat, cu camera de filmat la o dezbatere de la Primaria Generala a Bucurestiului, unde am asistat la „o revolta” a ONG-istilor impotriva construirii unui mall. Dezamagirea a fost grandioasa.
Sala era impartita in doua tabere care se atacau cu inversunare. Pe de-o parte, voluntarii se comportau ca niste huligani, iar argumentele lor mergeau de la strigate, la atacuri la persoana. Pe de alta parte, reprezentantii inves-titorului, bine inarmati cu tehnici persuasive si lingusealaPR-ista, raspundeau acuzatiilor de distrugere a spatiului verde cu solutii SF, cum ar fi plantarea de copaci pe terasele mallului.

S-a vorbit despre efectele dezastruoase ale unui nou mall in Bucuresti. Despre spatiul verde care va fi sacrificat. Despre blocajele de circulatie si inundatiile din subsolurile din Cotroceni. Apoi despre zona Casei Radio, in care ti-e frica sa mergi seara, ti-e jena sa aduci un prieten strain, despre o magaoaie de cladire ce se autodistruge de 20 de ani, pe care nimeni nu are bani sa o cumpere. Nu s-a ajuns la nicio concluzie. Doar la un dialog de surdomuti. In final, toata lumea a plecat acasa, fara sa stie ce se va intampla.

Astfel de batalii inutile se dau probabil frecvent la primarie, unde se mimeaza democratia si participa¬rea la viata orasului. Intre timp, noi respiram acelasi aer poluat si vedem aceiasi munti de gunoaie.

Am plecat acasa si am povestit multor oameni incidentul, necontribuind de fapt cu nimic la indrep¬tarea situatiei mediului din aceasta „tara a posibilitatilor” („land of choice”).

Dar sunt unele lucruri la indemana oricui, pe care le repect fara sa fiu activist. Inlocuiesc becurile obisnuite cu cele economice. Folosesc masina de spalat doar atunci cand s-a umplut; refolosesc plasa pentru cumparaturi. Nu las aparatele in stand-by, le inchid complet.

Poate de asta se fac filme ca „Wall-E”, „Avatar”, ca oamenii sa inteleaga faptul ca a arunca gunoiul aiurea, a manca in malluri sau a taia o padure intreaga nu e cel mai fericit lucru pe care poti sa-l faci. Si atunci suntem atentionati: 2012! Nu am televizor pentru ca nu vreau sa am, dar ma uit din cand in cand pe internet la anumite emisiuni si imi pot face o parere despre ce se intampla cu mediul in Romania. Grav.

Nu stiu daca pot face si altceva in privinta asta, eventual sa cant in spiritul unei planete mai curate, desi nu stiu cat o sa mearga. Abia ii iese lui Bono…

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri