Lupta in Gorj: Caii bolnavi de Sida vor fi ucisi

Actiunea de microcipare a cailor existenti la nivelul judetului Gorj se afla aproape de final, singurul incovenient care impiedica terminarea obiectivului propus fiind piata libera, in urma careia foarte multi cai sunt adusi din alte judete si nu sunt dotati cu microcip. In paralel cu microciparea cailor s-a derulat si efectuarea analizelor la cabaline, in urma careia s-a constatat ca mai exista din pacate cai bolnavi de „SIDA”.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj in colaborare cu Directia Agricola au derulat de o buna perioada de timp o actiune de microcipare a cailor din judetul Gorj, precum si efectuarea unor fise de sanatate si inmanarea pasapoartelor cabaline. Potrivit directorului DSVSA Gorj, Ion Iliuta, actiunea se afla aproape de final, fiind in acest moment aproape 90% din cai microcipati, dar si analizati din punct de vedere medical. „Au fost verificate 12.000 de capete de cabaline, din care 31 de cai au fost depistati cu anemie infectioasa. In urma constatarii acestei boli, singura solutie este uciderea lor, urmand ca proprietarii sa fie despagubiti la valoarea pietei libere. Anul trecut au fost incinerati 18 cai, din cei verificati, iar proprietarii si-au primit banii corespunzatori” a afirmat directorul DSVSA Gorj, Ion Iliuta. Acesta a mai adaugat ca nu exista o alta solutie pentru eradicarea bolii, motiv pentru care toti caii depistati cu aceasta „Sida” a cabalinelor sunt ucisi.

Scandal cu evaluarea cailor bolnavi

Directia Sanitara nu a fost lipsita de evenimente nedorite provocate de masurile ce se impun pentru cabalinele bolnave. Potrivit lui Iliuta, in general oamenii au inteles ca nu exista remediu pentru boala respectiva si au acceptat sa le fie ucisi caii. Insa, cum era si de asteptat, unii proprietari, putini la numar au refuzat sa-si lase caii ucisi, deoarece nu s-au inteles la pret cu directia sanitara. „Avem si cateva cazuri in care proprietarii nu sunt de acord cu suma evaluata si refuza sa ne lase sa ucidem caii. Ei vor cam 3.000 sau chiar 4.000 de euro, si este foarte mult. Un cal ajunge intre 10 si 40 de milioane de lei vechi pe piata libera si ei nu sunt de acord cu aceste sume. Probabil, ei nu cunosc faptul ca putem sa trecem si la sanctiuni care ajung pana la 70 de milioane de lei, daca se opun incinerarii cailor bolnavi” a mai adaugat Iliuta. Motivul pentru care in Gorj ajung frecvent cai bolnavi de anemie infectioasa o reprezinta faptul ca avem o piata libera si foarte multi cai vin din zona Ardealului, acolo cabalinele fiind vandute la preturi avantajoase. Din aceasta cauza se inregistreaza anual cai bolnavi, care ulterior ajung sa fie arsi in gospodariile proprietarilor. „Cele mai multe cazuri au fost intalnite in zona de sub munte. Acolo ajung multi cai din zona Ardealului si nu sunt nici microcipati. Cand li se fac analize de sange sunt depistati ca fiind bolnavi si singura solutie pentru a scapa de boala este uciderea lor” a mai dezvaluit Ion Iliuta. Acesta a mai precizat ca anemia infectioasa nu este o boala transmisibila si a fost asemuita cu SIDA, deoarece scade imunitatea organismului la animal si secreteaza alte boli. Pentru tratarea anemiei nu exista leac, din aceasta cauza caii ajuns sa moara pana la urma, chiar daca nu sunt arsi din timp.

Pentru mai multe informatii viziteaza Lupta in Gorj

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri