Romanii au o pasiune pentru animalele protejate de lege. Cel putin asta arata datele Garzii Nationale de Mediu, care a descoperit cazuri care mai de care mai neobisnuite: ursi, lupi si rasi tinuti in curtile romanilor, maimute si lei folositi pentru fotografii sau chiar piei de serpi Boa aduse din China.
Anual, in medie, GNM se confrunta cu cate patru cazuri de detinere ilegala de urs si trei cazuri de detinere ilegala de ras. Unii ii tin pe post de animale de companie, iar altii pentru a face bani de pe urma lor intr-un fel sau altul.
“Pe langa ursi si rasi, sunt unii pe care ii gasim cu lupi in curte sau cu serpi pe cale de disparitie. Am avut cazuri de cameleoni, broaste testoase si chiar piei de serpi aduse din China”, a declarat pentru Green Report Marius Pupaza, comisar in cadrul Garzii Nationale de Mediu.
"Nu se poate face nimic"
Din pacate, pentru autoritati este foarte greu sa ii pedepseasca pe cei care detin sau fac trafic cu animale protejate, deoarece vanzarile au loc pe internet, iar traficantii sunt greu de depistat.
“In Romania nu exista solutii pentru a-l prinde pe unul care vinde o broasca testoasa protejata pe internet. Are la dispozitie o gramada de instrumente pentru a se ascunde cat mai bine. Cum il dovedesc eu? Si totusi, cum a intrat el in tara? Cum au reusit unii sa scoata tigri fara documente si sa ii duca in Ungaria?”, se intreaba comisarul Garzii de Mediu.
El a adaugat ca in Romania, problema maimutelor si a leilor tinute pentru fotografii este inca grava. Din fericire, persoanele care detin ilegal aceste animale sunt mai usor de gasit, fiind descoperite la raziile de pe litoral sau din targuri, unde exploateaza animalele.
“Inca se mai practica pozele cu maimuta. Tot ce scoate bani se practica. Insa e posibil sa fie unii care au in curte crocodili, dar n-avem cum sa dam de ei“, a explicat Mircea Pupaza.
Specii pe cale de disparitie, la un click distanta
Pe internet, totul este de vanzare. Chiar si puii de urs, de lup sau anumite specii de uliu aflate pe cale de disparitie. Pentru 300 de euro, oricine poate avea propriul pui de lup salbatic in curte. Vanzatorii dau toate detaliile: varsta animalului, mentioneaza daca este prietenos, dresat sau vaccinat, dar omit faptul ca detinerea unor astfel de specii este interzisa de lege.
In cazul anumitor anunturi, utilizatorii forumurilor atrag atentia ca detinerea sau vanzarea animalelor este ilegala si incearca sa ia legatura cu vanzatorul pentru a cumpara animalul si a-l elibera in natura.
“Aici e vorba de ceva ilegal. Pe mine, personal, ma enerveaza ca trebuie sa-l vanda. Ca asa-i romanu` … am prins ceva, hai sa facem bani.Ca banul conteaza, deh, e criza.De ce n-a zis "L-am prins, mi-a distrus custile, daca tot nu-l omor, de ce sa nu-l eliberez in alta parte?". Nu, normal ca n-ar gandi asa…de ce sa nu-i iasa si lui ceva acolo”, comenteaza o utilizatoare a forumului animale.ro la anuntul de vanzare a unui uliu pasarar.
Ce spune legea:
Legea 205/2008, modificata spune ca “detinerea si comercializarea de animale salbatice de catre persoane fizice si juridice neautorizate, cu exceptia gradinilor zoologice”. Incalcarea acestei prevederi, precum si a celor ce tin de tratamentele rele asupra animalelor, folosirea lor pentru cersetorie sau neasigurarea conditiilor optime de viata pentru acestea se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 luni si amenda penala.