Luna iulie a adus alți trei pui de zimbru în Munții Făgăraș

Luna iulie a adus alți trei viței de zimbru în Munții Făgăraș și astfel numărul acestora ajunge la șase pui sănătoși. Proiectul de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș este susținut de National Geographic care a donat pentru aparatura de monitorizare a speciei: camere de supraveghere cu senzor de mișcare și o camera cu termoviziune, colare GPS cu antene radio și stații de recepție.

”Suntem încântați de apariția celor trei viței în cadrul primul grup eliberat în Munții Făgăraș, în luna mai 2020. Toți par să fie sănătoși și reacționează bine la mișcările dinamice ale turmei. Au timp suficient să crească până la venirea iernii. Ne interesează cum se adaptează la noua lor casă, cât explorează și dacă se apropie sau nu de comunități”, a declarat Adrian Aldea, biolog, manager faună Fundația Conservation Carpathia.

Potrivit acestuia, cu ajutorul colarelor GPS există date zilnice despre prezența lor (latitudine, altitudine, longitudine) și chiar a fost realizată o primă hartă interactivă cu mișcările zimbrilor. Iar cu ajutorul antenelor radio rangerii recepționează semnal în apropierea zimbrilor îi localizeaza mai ușor în teren.

În decembrie 2020, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a anunțat că zimbrii nu mai sunt considerați o specie vulnerabilă datorită muncii de conservare care are loc constat în Europa.

România este printre puținele țări cu zimbri în libertate. Acum sunt mai mult de 100 de exemplare de zimbri în sălbăticie în trei zone diferite: Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Făgărș și Munții Țarcu.

spot_img

Ultimele știri